Peter Handzuš Futbal

Lajčák rezignoval na post trénera FK Poprad. Zápas proti Rimavskej Sobote rozhodol hetrikom Bilas

V sobotu večer privítal domáci FK Poprad v rámci deviateho kola DOXXbet ligy Rimavskú Sobotu. Zápas sa musel divákom páčiť, videli päť pekných gólov. O všetky tri popradské sa postaral jediný hráč ­ Rudolf Bilas, ktorý dokázal vždy odpovedať na vyrovnávajúci zásah súpera.

Ilustračný obrázok k článku Lajčák rezignoval na post trénera FK Poprad. Zápas proti Rimavskej Sobote rozhodol hetrikom Bilas
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

Na lavičke domácich už chýbal dlhoročný tréner Amužstva Vladimír Lajčák, ktorý sa vzdal svojej funkcie z dôvodu pracovnej vyťaženosti, no z klubu úplne neodchádza. Víťaznú premiéru na lavičke si tak odkrútil jeho doterajší asistent Pavol Mlynár, ktorý je vedením mužstva poverený dočasne, kým sa správna rada nerozhodne ako ďalej s trénerským postom.

Hráči MŠK Rimavská Sobota neprišli do Popradu predať svoju kožu lacno, čo dokazovali od prvých minút zápasu. Ich nelichotivá bilancia len troch strelených gólov v ôsmych doterajších kolách dvíhala varovný prst. Pod Tatrami sa chytili a veľa nechýbalo, aby si odtiaľto odviezli nejaké body. Proti bol však najmä Popradčan Rudolf Bilas, ktorý otvoril skóre v 9. minúte a to ešte netušil, aký krásny futbalový večer ho čaká. Nabudení hostia v úvode druhého dejstva pridali do kroku a boli čoraz nebezpečnejší. V 51. minúte vyrovnával Peter Petrán a dodal svojim ešte viac sebavedomia. Obrany oboch tímov sa v tomto zápase príliš nevyznamenali a vo viacerých momentoch pripomínali ementál. Rudolf Bilas bol vpredu veľmi aktívny a navyše si obul strelecké kopačky. V 62. minúte opäť rozjasal viac ako 1 100 divákov na tribúnach. Poprad viedol 2:1, nie však na dlho. Už v 64. minúte trestal chybu v domácej obrane pekným obstrelením brankára Matej Vargic a potešil hŕstku fanúšikov Rimavskej Soboty. Strelec zápasu Rudolf Bilas si však povedal, že takto to nepôjde a o ďalšie dve minúty rozhodol hetrikovým gólom z podobnej situácie. Ako povedal po zápase, bol to jeho prvý hetrik v živote. „Vždy to boli nanajvyš dva góly. Ďakujem celému mužstvu, že bojovalo až do poslednej minúty a dokázali sme zvíťaziť. Diváci chcú vidieť góly a to je podstatné. Dali sme o jeden viac a tak sme spokojnejší,“ povedal. Ako to už býva, za hetrik sa platí. Bezprostredne po zápase ešte Bilas netušil, čo ho v šatni čaká. „Zrejme budem musieť prispieť nejakými peniažkami do kabíny,“ pousmial sa. Po troch góloch nepoľavil a mohol pridať aj štvrtý, keby pod tlakom obrancu hostí v 75. minúte lepšie namieril z hranice penaltového bodu. „Mala to byť čistá jedenástka. Rozhodca neodpískal, ale myslím si, že na jeden zápas stačilo,“ skonštatoval. V 80. minúte opúšťal pri striedaní ihrisko za mohutných ovácií publika. „Takéto niečo človek nezažíva každý deň. Bol to pekný pocit,“ dodal Rudolf Bilas.

Trénerovi MŠK Rimavská Sobota Mariánovi Kudlíkovi sa zápas páčil, výsledok však už menej. „Teší ma len to, že pre ľudí to bol zaujímavý zápas so šancami na jednej i druhej strane. Neteší ma, že sme v obrane urobili veľmi veľa chýb a preto sme prehrali. Nepremenili sme tiež množstvo šancí. Mali sme dvoch nových maďarských hráčov v útoku, ktorí ale pre nás asi posilami nebudú. Maximálne zlyhali vo svojich príležitostiach,“ uviedol. Potom sa slova po prvýkrát chopil Pavol Mlynár, ktorý je od štvrtka dočasne poverený vedením Amužstva, pričom doposiaľ pôsobil ako asistent Vladimíra Lajčáka. „Bol to svižný futbal v dobrom tempe, k čomu prispel aj súper. Bol som spokojný s výkonom nášho mužstva hlavne v prvých 25. minútach, kedy sme vedeli podržať loptu a mohli sme výsledok navýšiť za stavu 1:0. Neboli sme však dostatočne chladnokrvní v zakončení. Vkradla sa do našich radov neistota a lopty nám odskakovali. Budeme musieť na tom popracovať. Som však hrdý na chlapcov, že odmakali celých 90 minút a ďakujem im za to. Bol to môj premiérový zápas na lavičke Popradu a užil som si ho, aj keď to bolo o nervoch,“ povedal. Vyjadril sa aj na adresu mladého ostrostrelca zápasu Rudolfa Bilasa. „O Rudovi som vždy hovoril, že je to mladý talentovaný chlapec, ktorý rieši situácie s chladnou hlavou a preto ma jeho hetrik neprekvapuje. Pracuje pre mužstvo, je to poctivý chalan tak v tréningovom procese, ako aj v zápasoch. Som rád, že takého hráča máme v tíme a držím mu palce, nech napreduje.“

Zastihli sme aj Vladimíra Lajčáka, ktorý nám objasnil dôvody svojej rezignácie na funkciu trénera A- mužstva. Klub úplne neopúšťa. Vedenie mu ponúklo novorodiacu sa pozíciu športového riaditeľa a šéftrénera. „Trénerom tohto tímu som bol päť rokov a osem mesiacov. V minulom roku som ešte dokázal ťahať naraz funkciu riaditeľa gymnázia, aj trénera druholigového mužstva, ale išlo to úplne na úkor môjho súkromného života. Klub sa profesionalizoval, ale ja mám nejaké výzvy v škole. Už nejakú dobu som veci pripravoval tak, aby kontinuita bola zachovaná. Preto prišiel predčasom do mužstva aj môj asistent Pavol Mlynár. Prezident klubu mi dal asi pred piatimi mesiacmi veľmi korektnú ponuku na profesionálnu zmluvu, ale reálne mi neprišlo vhodné v 56 rokoch začať robiť profesionálneho trénera. V klube sme sa dohodli, že nastúpim na pozíciu športového riaditeľa. Po všetkých skúsenostiach viem, čo chlapcom chýba na to, aby mohli hrať druhú ligu, prípadne ísť vyššie. Chcem pracovať s trénermi, rozvíjať hernú filozofiu, vyberať talenty a robiť všetko to, čo športový riaditeľ robiť má,“ uviedol.

FK Poprad – MŠK Rimavská Sobota 3:2 (1:0)
Góly: 9., 62., 66. Rudolf Bilas – 51. Petrán, 64. Vargic

Aktuálna tabuľka DOXXbet ligy.

Text: fkpoprad.sk

FK Poprad - MŠK Rimavská Sobota 3:2
1
Galéria
FK Poprad vs. MŠK Rimavská Sobota
19
Galéria
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM