Peter Handzuš Kultúra

Laureátom Wolkrovej Polianky je Vladimír Salay

Do súťaže mladých básnikov a poetiek Wolkrova Polianka 2010, ktorú pripravila Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS) v spolupráci s Literárnym fondom (LF), poslalo svoje príspevky 79 súťažiacich.

Odborná porota pracovala v zložení Pavol Janík (Spolok slovenských spisovateľov), Erik Ondrejička (LF) a Igor Hochel (AOSS).
„Nárast počtu účastníkov súťaže (v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi) nepriniesol aj jej kvalitatívny vzostup. Najpodstatnejšiu časť príspevkov tvorili sentimentálno-naivné básne, ktoré nenaznačujú ani základný talent na písanie lyriky,“ uviedol predseda poroty Pavol Janík s tým, že menšie množstvo autorov naznačilo svoje možnosti, ale ich tvorba zatiaľ prestavuje priemer a ešte nemá nárok na publikovanie v literárnych periodikách.
„Úzky okruh súťažiacich tvorila skupina autorov a autoriek s ujasnenou predstavou o súčasnej modernej lyrike,“ konštatoval ďalej Janík s tým, že do „užšieho kola“ súťaže sa dostali autori s vyvinutým zmyslom pre umelecké videnie reality a so schopnosťou tvoriť básnický obraz.
O konečnom poradí a výsledkoch súťaže rozhodla porota 22. septembra. Laureátom Wolkrovej Polianky sa stal Vladimír Salay z Považskej Bystrice. Dana Blaškovičová z Dunajskej Lužnej získala 1. miesto (prémiu), 2. miesto (prémiu) porota udelila Oľge Gluštíkovej z Rabče a 3. miesto (prémiu) získal Martin Jáni z Prešova. Čestné uznanie a Cenu primátora mesta Vysoké Tatry dostane Peter Verešpej z Prešova.
Slávnostné vyhodnotenie súťaže a vyhlásenie výsledkov spojené s tradičným pripomenutím si pamiatky Jiřího Wolkra sa uskutoční v dňoch 21. až 22. októbra vo Vysokých Tatrách.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM