Peter Handzuš Hokej

Legionárky v popradskom drese: Tieto dievčatá chcú pomôcť tímu obhájiť titul

Po hokejistoch HK Poprad sa do bojov play-off zapoja aj dievčatá ŽHK Poprad. Popradské líšky majú tento rok k dispozícii až tri legionárky. Brankárku Caroline Lambert, útočníčku Krisztinu Krivi a obrankyňu Sedu Demir.

Ilustračný obrázok k článku Legionárky v popradskom drese: Tieto dievčatá chcú pomôcť tímu obhájiť titul
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Po tom, čo projekt ŠKP stiahol zo slovenských ženských tímov viacero dobrých hráčok do Bratislavy, museli sa tréneri poobzerať po posilách, ktoré by im pomoholi vôbec nastúpiť na ligové zápasy. V Poprade sa tak popri skúsenej vynikajúcej francúzskej brankárke Caroline Lambert do dresu ŽHK obliekla aj maďarská útočníčka Krisztina Krivi a obrankyňa Seda Demir z Turecka.

Nepriestrelná Caro

Tréneri si nevedia vynachváliť brankárku Caroline Lambert, ktorú všetci volajú „Caro“. Najlepšia ligová brankárka odchytala v sezóne 14 víťazných zápasov a z toho šesť zápasov s nulou. Už celkom dobre po slovensky hovoriacia ochrankyňa popradskej svätine to ale berie striedmo: „Neviem, či sa vôbec dá povedať, že som najlepšou brankarkou v lige, ale som rada, že sa mi darí a že mi sezóna zatiaľ vychádza podľa predstáv. A takisto za to musím poďakovať aj mojim spoluhráčkam, ktoré mi na ľade pomáhajú.”

Pre Caro bývajú najťažšie zápasy tie, kedy sa hrá väčšinou času pri bráne súpera. “Zápasy, v ktorých na mňa nejde veľa striel, sú po mentálnej stránke tie najťažšie, aj keď v nich nemám veľa práce. Každú sekundu zápasu sa snažím byť pripravená na strelu. Aj takéto zápasy ma posúvajú ďalej,” hovorí brankárka ŽHK Poprad.

Žonglovanie rozvíja reflexy

Cieľavedomá Francúzska venuje hokeju všetok voľný čas. Okrem tréningov s hokejistkami sa pripravuje aj samostatne, podľa tréningových plánov francúzskeho reprezentačného trénera, a kondíciu si vylepšuje aj v posilňovni. Caro pri rozcvičke spoznáte podľa troch lotičiek, s ktorými žongluje s istotou cirkusového umelca. “Áno, je to súčasť tréningu,” priznáva Caro, ktorá okrem žonglovania využíva loptičky aj pri iných cvičeniach.

Krok vpred z Maďarska

Prestup Krisztiny Krivi do Poradu sa upiekol tesne pred začiatkom sezóny. Nemala žiadnu zmluvu a tak ju popradský klub oslovil a Krisztina prišla. “Áno, bolo to rozhodnutie na rýchlo, ale nevidela som v tom žiadnu prekážku, skôr by som povedala krok v pred. Hrala som predtým iba v Maďarsku, poväčšine času to boli tréningy s chalanmi a rok dozadu som hrala v KMH Budapesť, čo je medzinárodný tím, ktorý išiel do EWHL ligy,” prezradila Krisztina, ako jednoducho sa dostala do Popradu.

Pribrzdila ju operácia ramena

Po príchode pod Tatry sa ale Krisztina vo viacerých zápasoch neobjavila, alebo odohrala len časť stretnutia. Maďarskej hokejistke sa pripomenulo zranenie ramena z minulosti. “Áno, mala som problémy s ramenom, ale nezačalo to v Poprade. V decembri 2013 som mala vážnejšie zranenie a nakoniec až v máji 2014 som mala operáciu. Jediná chyba, ktorú som spravila, bola, že som podcenila čas, cez ktorý som sa mala doliečiť a skôr som začala s tréningami, ktoré mi nespravili najlepšie. Neskôr som kvôli tomu musela aj pár zápasov vynechať. No dnes je všetko v poriadku, bolesti nemám a cítim sa dobre,” priznala Krisztina.

Konečne jej to tam začalo padať

Kriszitina je už v súčastnosti veselšia, hokejovo sa jej konečne v Poprade začalo dariť. Nabrala zdravé sebavedomie a dravosť, a začala strieľať góly. “Samozrejme, tomu sa veľmi teším, že mi to tam „padá“ a tým viem pomôcť aj tímu k dobrým výsledkom,” konštatovala spokojná Krivi.

Útočníčka z Maďarska v Poprade hokejovo rastie. “Slovenská liga je na oveľa vyššej úrovni ako Maďarská. Ak si dobre pamätám, u nás máme 4 či 5 tímov. Áno, je to skoro to isté ako tu, ale čo sa týka korčuliarskej techniky, Maďarsko je oveľa pozadu, väčšina dievčat z týchto klubov sa nevie korčuľovať. V Maďarsku od malých dievčat po dospelé (23–24 ročné) trénujú s chlapcami v jednom tíme,” konštatovala Krisztina.

Exotická posila z Turecka

Poslednou legionárkou, ktorá prišla posilniť zadné rady ŽHK Poprad je Turkyňa Seda Demir. Na jej príchode sa klub dohodol počas Ligy majstrov v Ankare. “Môj bývalý tréner zo Slovenska Denis Legerský mi povedal, že mám ísť za vedením Popradu. Porozprávala som sa s manažérom Luborom Budajom. Chceli ma vidieť na ľade a keď videli, ako korčuľujem, ponúkli mi prísť hrať do Popradu,” prezradila Seda to, ako sa dostala na Slovensko.

Obula si korčule a odvtedy hrá hokej

V Turecku je hokej exotickým športom, hlavne v teplejších častiach krajiny. Sedin štart hokejovej kariéry bol podľa nej veľmi jednoduchý: “Prvýkrát v živote som šla na ľad na verejnom korčuľovaní a jeden tréner sa ma opýtal, za aký tím hrám. Povedala som mu, že je to prvýkrát, čo stojím na korčuliach. Ten tréner ma vzal do svojho tímu. Mala som vtedy 14 rokov, takže od vtedy hrám hokej.”

S hokejom videla kus sveta

Seda Demir sa počas kariéry dostala aj k našim západným susedom. “Hokej ma zaviedol do krajín ako Bulharsko, Fínsko, Rumunsko, Česká republika, Island, Slovinsko, Rakúsko, Rusko, Bielorusko, Hong Kong a teraz Slovensko. A hrávala som za 4 tímy v Turecku: Baskent Yildizlari, Milenyum Ankara, Genç Ankaralılar S.K., Buz Korsanları a v Čechách za HC Litvínov a HC Plzeň,” vysypala z rukávu turecká obrankyňa.

Seda Demir je rada, že môže hrať hokej na Slovensku. Môže si tu zlepšovať techniku aj hernú taktiku. “Ale zápasy sú jednoduché, lebo sme najlepší tím na Slovensku. Nemám to veľmi rada, pretože lepšie by bolo, keby hrali silnejšie tímy proti nám,” konštatovala Seda.

Budúcu sezónu ešte neriešia

ŽHK Poprad teraz čaká ťažká cesta za obhajobou minuloročného majstrovského titulu, ale budúca sezóna sa nezadržateľne blíži a s ňou aj pohyby v kádri. Vedia už popradské legionárky, kde zakotvia budúcu sezónu?

Caroline Lambert je na Slovensku už druhý rok a možno by rada vyskúšala aj ťažšiu ligu ako našu. “Mám nejaké plány na budúcu sezónu, ale zatiaľ nič nie je isté, takže ani ja sama netuším, kde sa ocitnem v septembri. Momentálne sa však plne koncentrujem na play-off,” prezradila Caro.

O budúcnosti ešte nepremýšľa ani Krisztina Krivi. Budúci rok musí hlavne dokončiť školu: “Ešte stále neviem, čo budem robiť ďalšiu sezónu. Ale istá vec je, že musím dokončiť gymnázium.”

A Seda Demir? Tá by v Poprade ostala pod jednou podmienkou. ”Budúcu sezónu som ešte s vedením Popradu neriešila. Keď sa s nimi dohodnem, rada by som tu zostala, ale za predpokladu, že Paťa Gorecká zostane hrať v Poprade. Ona a jej rodina sú tu ako moja druhá rodina,” dodala Seda.

Tréning - legionárky ŽHK Poprad
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM