Peter Handzuš Rôzne

Lekári dostávajú na podpis dodatky, odbory rozbehli petíciu

Lekári v štátnych nemocniciach, kde padla väčšina hromadných výpovedí, by mali v týchto hodinách dostávať na podpis dodatky, ktoré by im mali garantovať budúcoročné zvýšenie platov v priemere o 300 eur.

Bratislava 28. septembra (TASR) – V závislosti od toho, koľko lekárov ich akceptuje a stiahne výpoveď, bude Ministerstvo zdravotníctva SR rozhodovať o prispôsobení opatrení v nemocniciach, prípadne vláda bude rozhodovať o vyhlásení núdzového stavu. Tá sa dnes opäť zíde na mimoriadnom rokovaní a bude hovoriť o kríze v zdravotníctve.

Dodatky podľa informácií na stránke Lekárskeho odborového združenia odmietajú lekári podpísať, čo by znamenalo, že trvajú na svojich výpovediach. „Nikto to nepodpisuje a podpisujú Petíciu na podporu LOZ. Máme už overené informácie z Banskej Bystrice, Prešova, Nitry, DFN Bratislava, Kramárov, Liptovského Mikuláša, Spiškej Novej Vsi, Vyšných Hágov, Žiliny a ďalšie informácie prichádzajú,“ píše sa na ich webe. TASR tieto informácie v spomínaných nemocniciach preveruje. Lekári okrem toho na utorok 29. novembra plánujú celoslovenské stretnutie pred banskobystrickou Rooseveltovou nemocnicou.

Napätie, ktoré vzniklo v súvislosti s odborárskou akciou hromadných výpovedí lekárov, už pocítili aj pacienti. V mnohých nemocniciach dochádza alebo sa avizuje odklad plánovaných operácií. Viaceré zariadenia okrem toho oznámili, že budú mať problém aj so zabezpečením akútnej lekárskej starostlivosti. Vláda chce dnes predstaviť plán B, ten by mal priniesť trvalé riešenie situácie. Nevylučuje sa pritom zrušenie niektorých nemocníc. Po avizovanom núdzovom stave v zdravotníctve kabinet zatiaľ nesiahol. Ten sa po sobotnom (26.11.) mimoriadnom rokovaní zíde opäť dnes.

K 1. októbru tohto roka podalo po vzore českých kolegov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 400 z nich svoje výpovede stiahlo. Vo výpovedi je stále asi 2000 lekárov. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM