Peter Handzuš Rôzne

Lekárovi, ktorý odmietne zaočkovať pacienta, hrozí pokuta

Lekárovi, ktorý pacientovi neposkytne povinné očkovanie, hrozí pokuta takmer 17.000 eur.

Na dnešnom brífingu to vyhlásila šéfka sekcie farmácie a liekovej politiky ministerstva zdravotníctva Michaela Cesnaková. Reagovala tak na vyhlásenie lekárskych združení, ktoré v otvorenom liste varovali ministra, že mnohé ambulancie očkovania neposkytujú a ohrozené sú tak najmä malé deti.

Lekári musia podľa novej legislatívy od 1. decembra nakupovať vakcíny sami a uchovávať ich v ambulancii. Tvrdia však, že na to nemajú peniaze a špeciálne vybavenie.
Pacienti, ktorým lekár neposkytne povinné očkovanie sa podľa Cesnakovej majú obrátiť priamo na ministerstvo. „Ministerstvo bude takéto prípady riešiť buď individuálne, alebo v spolupráci s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ako nesprávne poskytnutie zdravotnej starostlivosti, čo je klasifikované ako porušenie zákona,“ zdôraznila.

Podľa Cesnakovej lekár nemusí do nákupu vakcín investovať ani korunu vo forme preddavkov alebo predčasného zaplatenia. Lekárom odporúča dohodnúť sa s lekárňou na 90-dňovej lehote splatnosti. Lekár by tak vakcíny nakúpené v januári mohol splatiť do konca marca. Januárové očkovania pacienta mu však poisťovňa musí po tom, čo ich vykáže, preplatiť do 30 dní. „Ten lekár bude mať od zdravotnej poisťovne prostriedky skôr, ako bude jeho povinnosť zaplatiť lekárni. Lekár sa nemusí dostať do finančnej tiesne,“ podčiarkla šéfka liekovej politiky. Lekár si po novom môže od pacienta vypýtať doplatok za vakcínu priamo v ambulancii a následne mu vydá doklad o zaplatení.

Cesnaková vyvrátila aj sťažnosti lekárov na to, že ambulancie nie sú vybavené špeciálnymi chladničkami. Povinnosť mať chladničku na skladovanie liečiv museli mať lekári už doteraz podľa vyhlášky o minimálnom materiálno-technickom vybavení.

Zmena má podľa ministerstva zabezpečiť vyššiu účinnosť liekov a bezpečnosť pacienta, keďže sa už nebude môcť stať, že by si po vakcínu išiel do lekárne samotný pacient a tak by nebol dodržaný chladový reťazec.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM