Monika Vengrínová Rôzne

Lesníci a lesníčky zabojujú o majstrovský titul. Súťažiť sa bude v biatlone a v obrovskom slalome

Už po päťdesiatykrát budú súťažiť desiatky pretekárov - lesníkov a lesníčok - zo štyroch krajín na Majstrovstvách lesníkov SR v lyžovaní. Jubilejný 50. ročník Venerovského memoriálu sa bude konať od 9. do 11. marca na Štrbskom Plese.

Ilustračný obrázok k článku Lesníci a lesníčky zabojujú o majstrovský titul. Súťažiť sa bude v biatlone a v obrovskom slalome
Zdroj: Dnes24.sk

Tri dni bude Štrbské Pleso zaplavené lyžiarmi – amatérmi. Súťažiť bude sedemdesiatpäť lesníkov a lesníčok zo Slovenska, Českej republiky, Poľska a Ukrajiny. Najpočetnejšie zastúpenie spomedzi zahraničných účastníkov má Česká republika, ktorá na štart postaví deväť pretekárov. Päť pretekárov bude reprezentovať poľský Tatranský národný park (TPN). Ani medzi tohtoročnými súťažiacim a hosťami nebudú chýbať užhorodskí lesníci z Ukrajiny.

„Sedemdesiatpäť pretekárov, z toho dvanásť žien, si zmeria svoje fyzické sily v behu na lyžiach so streľbou zo vzduchovky a v obrovskom slalome. Muži budú súťažiť v štyroch vekových kategóriách, ženy v jednej bez rozdielu veku. Víťaz v dvojkombinácii získa titul Majster lesník Slovenska a Majsterka lesníčka Slovenska, absolútny víťaz je Víťazom Venerovského memoriálu,“ hovorí Marián Šturcel, hovorca Štátnych lesov TANAPu.

Usporiadateľom Medzinárodných majstrovstiev lesníkov SR v lyžovaní sú Štátne lesy TANAPu. Podujatie sa uskutoční pod záštitou ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, predsedu Odborového zväzu Drevo – Lesy – Voda a v spolupráci s obcou Štrba.

Prvý ročník Venerovského memoriálu sa konal už v roku 1947. Jeho základnou myšlienkou bola prezentácia práce lesníkov, ktorí v zimných podmienkach pri výkone svojho povolania v lese nevyhnutne musia zvládať aj pohyb na lyžiach. Podujatie nesie meno po lesnom inžinierovi Dmitrijovi Venerovskom, ktorý pracoval ako taxátor v oblasti Vysokých Tatier na vtedajšom riaditeľstve štátnych lesov v Liptovskom Hrádku. Zahynul počas Slovenského národného povstania.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM