Monika Obrtalová Rôzne

Lesy SR dodajú 2860 vianočných stromčekov

Začiatkom decembra začali Lesy SR ponúkať verejnosti vianočné stromčeky prostredníctvom svojich lesných správ na jednotlivých odštepných závodoch. V tomto roku dodá podnik na trh spolu 2860 stromčekov, z toho 1085 smrekov, 1675 borovíc a 100 jedličie

Hoci počet vianočných stromčekov od Lesov SR v posledných rokoch klesá, v priebehu dvoch rokov sa dostanú na trh prvé väčšie množstvá pre tento účel špeciálne vypestovaných stromčekov z plantáží, skonštatoval hovorca lesov Vlastimil Rezek. „Lesy SR by mali v budúcnosti dodávať každý rok okolo 15.000 vianočných stromčekov,“ dodal. Pokračoval, že ceny stromčekov sa v tomto roku mierne zvýšili. Konečná suma, ktorá sa však môže mierne líšiť podľa jednotlivých odštepných závodov, závisí od výšky, tvaru a druhu vianočného stromčeka. Napríklad cena smreka obyčajného 1. triedy s výškou od jedna do jedna a pol metra sa pohybuje okolo 6,35 eura, s výškou od jedna a pol do dvoch metrov zhruba 7,55 eura.

Cena borovice čiernej s výškou jeden až jeden a pol metra v 1. triede dosiahla úroveň cca 9,35 eura, do dvoch metrov v tej istej triede cca 12,35 eura. „Samozrejme, vianočné stromčeky nižšej kvalitatívnej triedy, t.j. druhej a tretej, sú lacnejšie, približne o jedno až dve eurá na triedu.“ Prevažná väčšina stromčekov sa predáva formou malopredaja na lesných správach odštepných závodov a zväčša ide o vianočné stromčeky z tzv. prerezávok, z plôch pod energovodmi či nevyužitých plôch lesných škôlok. Najväčší záujem je podľa Rezeka tradične o borovice, pretože vydržia najdlhšie a neopadávajú. Čo sa týka výšky, najväčší dopyt je po jeden a pol až dvojmetrových vianočných stromčekoch.

Osobitné postavenie má špecializovaný odštepný závod Semenoles, ktorý má škôlkarské strediská na produkciu rôznych druhov sadeníc okrasných i úžitkových stromčekov a zároveň aj plantáže vianočných stromčekov. Z ich produkcie v tomto roku pochádza 700 kusov vianočných stromčekov. Semenoles v uplynulých rokoch nasadil viac ako 20 hektárov plantáží vianočných stromčekov, z ktorých produkciu však bude môcť naplno využiť najskôr o dva roky.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM