Monika Vengrínová Rôzne

Leteckí záchranári bilancujú. V minulom roku vzlietli 1322-krát

Červeno-biele vrtuľníky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR-TRANSPORT EUROPE vzlietli v roku 2013 vzlietli presne 1322-krát. Polovica letov sa uskutočnila za účelom medzinemocničných prevozov, druhá polovica smerovala do terénu. Za zranenými lietali aj popradskí záchranári.

Ilustračný obrázok k článku Leteckí záchranári bilancujú. V minulom roku vzlietli 1322-krát
Zdroj: Dnes24.sk

Posádky v zložení pilot, lekár a záchranár sú v pohotovosti 24 hodín denne a to v siedmich strediskách na Slovensku. Okrem Popradu lietajú záchranárske tímy z Bratislavy, Nitry, Trenčína, Žiliny, Banskej Bystrice a z Košíc. „Lietajúce sanitky“ lietajú na pomoc zraneným priamo do terénu a tiež poskytujú rýchle medzinemocničné prevozy pacientov do vyššie špecializovaného zdravotníckeho zariadenia.

V roku 2013 do nemocníc previezli 233 detí. Viac, ako 70 % všetkých pacientov tvorili muži. Za pacientmi do terénu leteli 669-krát, najviac k dopravným nehodám, zraneným turistom, lyžiarom a lesným pracovníkom. „V minulom roku sme opäť veľmi často zasahovali pri úrazoch spôsobených pádom z výšky, najmä pri svojpomocných stavbách či opravách domov, zbere ovocia a tiež športových aktivitách. Zraneným sme ošetrovali najmä poranenia hlavy a chrbtice s možnými neurologickými komplikáciami,“ hovorí vedúci lekár VZZS ATE MUDr. Ladislav Šimák.

Najvyťaženejšími mesiacmi boli, ako zvyčajne, pre leteckých záchranárov júl a august. Najmenej lietali v novembri a decembri. „Najviac letov v roku býva tradične v jarných a letných mesiacoch. Je to spôsobené väčším množstvom športových a pracovných aktivít obyvateľstva a tiež vďaka dlhému dennému a stabilnému počasiu. Vhodné letové počasie bežne trvá aj niekoľko týždňov s krátkym prerušením. Na rozdiel od toho, v zimných mesiacoch lietanie znemožňuje krátky denný čas a hlavne nestabilné počasie. Najväčšou prekážkou sú početné rozsiahle hmly, trvajúce často niekoľko dní za sebou a veľakrát takmer na celom území Slovenska,“ vysvetľuje vedúci letovej prevádzky VZZS ATE Ing. Viliam Krivák.

Leteckí záchranári tiež prevážajú pacientov do zahraničných zdravotníckych zariadení a späť na Slovensko. V minulom roku uskutočnili šesťdesiat zahraničných medicínskych transportov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM