Peter Handzuš Rôzne

Leteckí záchranári v akcii: Zasahovali v Bachledovej doline aj Vysokých Tatrách

VZZS ATE z Popradu dostala dnes dopoludnia výzvu na pomoc do Bachledovej doliny, kde vypadol 50-ročný muž zo sedačkovej lanovky.

Ilustračný obrázok k článku Leteckí záchranári v akcii: Zasahovali v Bachledovej doline aj Vysokých Tatrách
Zdroj: AIR - TRANSPORT EUROPE, spol.

Na pomoc sa mu pozemne vybrali členovia Tatranskej horskej služby – dobrovoľný zbor, ktorý ho po primárnom ošetrení priviezli k záchranárskemu vrtuľníku, ktorý pristál na vhodnom mieste na svahu. Zranený muž bol po celý čas pri vedomí, pádom utrpel úraz chrbtice a hrudníka. „Lekárka leteckých záchranárov mu poskytla neodkladné zdravotné ošetrenie a následne bol vrtuľníkom prevezený na Kliniku úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach,“ uviedla hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

Pomoc horolezcovi v Mlynickej doline

Počas návratu na svoju základňu prišla ďalšia výzva o pomoc. Tentokrát išlo o horolezca, ktorý vypadol zo Steny pod Skokom v Mlynickej doline. Pádom z výšky približne 2 metrov si poranil obe dolné končatiny v oblasti členkov. K posádke leteckých záchranárov sa v Starom Smokovci na palubu pridal aj jeden horský záchranár. Po prílete do určenej oblasti bola lekárka spolu s horským záchranárom spustená k zranenému pomocou lanovej techniky.

„Vzhľadom na rýchlo sa zhoršujúce poveternostné podmienky vo Vysokých Tatrách bolo potrebné pacienta čo najrýchlejšie z terénu evakuovať. Počas medzipristátia na Štrbskom Plese ho lekárka ošetrila, zranenia mu zafixovala a s podozrením na zlomeniny oboch členkov bol letecky prevezený do popradskej nemocnice,“ informovala Zuzana Hopjaková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM