Martin Sýkora Rôzne

Letná tatranská klasika: Opäť sa budú počítať turisti. Čo povedia čísla?

V TANAPe i PIENAPe budú po roku opäť rátať turistov. Dôvodom každoročného spočítavania návštevníkov je predovšetkým zisťovanie zaťaženosti jednotlivých lokalít.

Ilustračný obrázok k článku Letná tatranská klasika: Opäť sa budú počítať turisti. Čo povedia čísla?
Zdroj: TASR

Sčítanie návštevníkov je naplánované na prvú augustovú stredu, rátači vyrazia do terénu už o piatej ráno. Do sčítacích hárkov budú vpisovať nielen počty turistov, ale aj ich národnosť. Stretnúť ich budete môcť na približne 40 miestach, predovšetkým na vstupoch do dolín, no i na vrcholoch niektorých štítov.

Počítanie trvá už 45 rokov

Údaje, ktoré by mali byť známe v priebehu najbližších dní, poslúžia správcovi územia pri plánovaní údržby turistickej a informačnej siete, či na zlepšenie služieb, ktoré Štátne lesy TANAP-u v tomto chránenom území turistickej verejnosti poskytujú.

Štátne lesy TANAP-u evidujú návštevnosť v národnom parku už od roku 1972. Vlani sa v deň spočítania, ktorý pripadol na 9. augusta, po značkovaných turistických chodníkoch vo vysokohorskom prostredí pohybovalo 22 839 turistov.

Zdroj: TASR

Starí známi, aj noví návštevníci

Najpočetnejšou skupinou boli Slováci, Česi a Poliaci, nechýbali však ani Nemci, Angličania, Španieli, Taliani, Rusi či Maďari. Približne jedna tretina turistov sa do vysokohorského prostredia dostala lanovkou, využili najmä dopravné zariadenia z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso, ktoré vyviezli 3 140 turistov, pešo výstup zvládlo 294 turistov. Lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok odviezla v ten deň 3 040 turistov, ďalších 946 návštevníkov sa k vrcholovej stanici vybralo po turistickom chodníku. Sedačku na Solisko využilo 1 524 turistov, pešo sa odhodlalo ísť len 179 turistov.

Z vrcholov si prvenstvo už tradične udržali Rysy, na ktoré z oboch strán štátnej hranice vyšlo dokopy 815 turistov – 378 prišlo od Morského oka a 437 od Popradského plesa. Na vrchole Kriváňa bolo v ten deň 402 turistov. Turistami zaplnená bola v tento deň aj Roháčska dolina vo Zverovke, kde si krásy tatranskej prírody prišlo vychutnať 2 016 turistov.

Najmenej turistov napočítali v Tichej doline na Podbanskom, kde zavítalo len 66 turistov. Do liptovských dolín prišlo približne šesťsto turistov, pričom najviac z nich, až 434 prešlo Žiarskou dolinou. Po turistickom chodníku v Prielome Dunajca v Pieninskom národnom parku prešlo v deň spočítania 4 161 turistov, z toho 3 328 na bicykli, zvyšok pešo. Väčšinu tvorili Poliaci.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM