Pavol Krupka Kultúra

Letnička má dvadsať rokov, jubileum oslávila veľkým profilovým programom

Množstvo gratulantov od jednotlivcov a inštitúcií, ale predovšetkým poldruhahodinové vystúpenie pred plným hľadiskom - to boli oslavy jubilea nášho popredného detského folklórneho súboru. Profilový program Letničky dotvorili aj jej bývalí členovia, ktorí súboru a foklóru ostali aj po rokoch verní.

Ilustračný obrázok k článku Letnička má dvadsať rokov, jubileum oslávila veľkým profilovým programom
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Pre zainteresovaných, ale aj pre mnohých „laických“ milovníkov folklóru je súbor Letnička stálicou na popradskom kultúrnom nebi. Bez jeho účasti si už, skrátka, nevieme predstaviť mnohé podujatia v našom meste. Pravidelne vystupujú aj pod holým nebom, v rámci turíčneho stavania mája na popradskom námestí či počas kultúrneho leta. Vo februári na popradskom sídlisku spolu so súborom Vagonár znovuoživili tradíciu rozlúčky s fašiangami a zvyk pochovávania basy.

Menším i väčším deťom Letnička nielen ukazuje krásu ľudového umenia, ale šíri ju ďalej, zo srdca a z nadšenia, a posúva ju v ústrety ďalším a ďalším generáciám. Ako to bolo vidno aj na javisku, Letnička vo svojich členoch dokáže navyše vzbudiť pocit spolupatričnosti. A tak si aj po rokoch bývalí Letničkári spoločne s tými súčasnými radi a úprimne zaspievajú svoju znelku: My sme deti z Letničky!

Program na javisku Domu kultúry bol zložený z najúspešnejších folklórnych pásiem v histórii Letničky. Diváci tak mohli vidieť Hru na jarmok, Palicový tanec, pásmo Jar s typickým vynášaním Moreny či na záver Hru na svadbu. Potlesk po skončení posledného čsla bol neutíchajúci, vyjadroval spokojnosť, nadšenie a vďaku.

V úvode spomínané blahoželania sa nám do videa už nevošli, preto ich spomenieme na tomto mieste.

Gratulantmi priamo na javisku boli bývalí členovia Letničky, dnes v mnohých prípadoch členovia partnerského súboru Vagonár, a tiež samotný súbor Vagonár. Pridala sa zriaďovateľská škola na Letnej ulici na čele s jej riaditeľkou Vierou Grohovou, odbor školstva a kultúry nášho mesta zastúpený jeho vedúcou Editou Pilárovou, viceprimátor Popradu Adrián Kromka, vedúci spriatelených detských súborov Venček, Štrbianček či Sobotienka a Podtatranské osvetové stredisko, ktorého pracovník a dlhoročný folklorista Juraj Švedlár súboru odovzdal pamätný list.

Vo videu si môžete pozrieť prierez detských čísel sobotňajšieho vystúpenia.

Letnička má dvadsať rokov, jubileum oslávila veľkým profilovým programom
1
Galéria
Letnička má dvadsať rokov, jubileum oslávila veľkým profilovým programom
30
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM