Peter Handzuš Kultúra

Letnú turistickú sezónu otvorili aj na Popradskom plese. Kľúčom otočili potápači

Otvorenie letnej turistickej sezóny vo Vysokých Tatrách sprevádzajú v týchto dňoch viaceré podujatia pre verejnosť. Jedno z nich sa konalo aj pri Popradskom plese. Sezónu 2013 tam otvárali už tradične symbolickým pretočením železného kľúča, ktorý predtým vylovili z dna jazera potápači.

Ilustračný obrázok k článku Letnú turistickú sezónu otvorili aj na Popradskom plese. Kľúčom otočili potápači
Zdroj: TASR

„Otvárali sme sezónu aj turistické chodníky v Tatranskom národnom parku. Kľúč, ktorý bol od jesene minulého roka uložený na dne jazera, bude počas sezóny zavesený v priestoroch chaty na Popradskom plese,“ povedal jej riaditeľ Juraj Kalman s tým, že kovaný kľúč sa na jeseň podľa miestnej zvyklosti opäť vráti do jazera.

Otváranie turistickej sezóny na Popradského plesa dnes sprevádzali tóny goralskej muziky, ale aj zážitkový program pre deti. „Horskí záchranári pre nich pripravili horolezeckú stenu s rôznymi darčekmi. Deti sa tu zároveň schovávali za skaly pred lavínovými psami, ktorí ich následne vyhľadávali,“ priblížil Kalman.

Ako ďalej uviedol, Popradským plesom dnes rozvoniavali rôzne dobroty. „Mali sme tu klasickú domácu zabíjačku. Naši návštevníci si mohli pochutnať na klobáskach, jaterniciach či tlačenke, takže na svoje si prišli aj gurmáni.“

Podávané jedlá sa niesli v duchu gastronómie, ktorá je podľa Kalmanových slov neodmysliteľnou súčasťou ponuky horskej chaty na Popradskom plese. „Nepodávame tu žiadnu čínu, špagety, konzervanty či polotovary. Varíme tu tradičné jedlá – prívarky, baraninu, jeleninu, vlastné knedle a buchty, proste to, čo v Tatrách ľudia vždy hľadali a našli.“

Letnú turistickú sezónu otvorili aj na Popradskom plese. Kľúčom otočili potápači
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM