Peter Handzuš Kultúra

Leto sa môže začať. Hladinu Štrbského plesa už odomkli

Odomknutím hladiny Štrbského plesa sa začalo dnes trojdňové podujatie Tatranský juniáles víkend, v rámci ktorého postupne otvoria letnú turistickú sezónu vo Vysokých Tatrách.

Ilustračný obrázok k článku Leto sa môže začať. Hladinu Štrbského plesa už odomkli
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Budeme sa snažiť pre turistov pripraviť čo najviac vecí, aby boli spokojní. Zatiaľ sú ohlasy na Štrbské Pleso pozitívne, vylepšili sme parkovanie, vďaka automatizácii je systém aj hodinového parkovania, myslím, že ceny sú prijateľné, nešli sme s nimi hore,“ uviedol pri tejto príležitosti starosta obce Štrba Michal Sýkora.

Starosta verí, že sezóna v Tatrách sa vydarí, počasie bude vľúdne a ľudia budú z hôr odchádzať spokojní, oddýchnutí a plní zážitkov. „V priebehu druhého polroka chceme vybudovať náučný chodník okolo Štrbského plesa, mala by sa budovať nová zjazdovka na zimu a rekonštruujeme aj objekt štartu a cieľa bežeckého areálu,“ priblížil ďalšie aktivity v osade Sýkora.

Odomknutím hladiny Štrbského plesa odštartovalo aj člnkovanie na jazere, ktoré znovu spustili pred šiestimi rokmi. K dispozícii je tu 19 člnkov, kapacita jedného je maximálne štyri osoby.

Víkend plný zábavy

Program otvorenia letnej sezóny pokračuje v sobotu 15. júna otváracím koncertom Tatranského kultúrneho leta skupiny La Goya v Starom Smokovci. V nedeľu 16. júna sa viacero podujatí uskutoční v Tatranskej Lomnici, okrem iného si ľudia pracujúci v cestovnom ruchu zmerajú sily na tzv. Rupicapra behu v maskách.

„Budú prekonávať prekážky, ktoré sú pomyselnými prekážkami v cestovnom ruchu, ktoré sa snažíme prekonávať. Chceme ukázať, že sme na sezónu pripravení a ľudia majú do Tatier pre čo prísť,“ dodala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Tatranci nachystali pre turistov niekoľko noviniek

Tento rok sa v Tatrách zamerali na propagáciu, obnovu a trasovanie cyklistických chodníkov. K dispozícii budú nové propagačné materiály a mapy, kde budú zaznamenané jednotlivé cyklotrasy a turisti tiež budú môcť využiť nový ubytovací katalóg. Vznikla tiež nová internetová stránka Regiónu Vysoké Tatry, kde nájdu návštevníci všetko dôležité.

„Snažíme sa jednotlivé podujatia koncipovať do troch dní, piatok, sobota a nedeľa, začali sme počas dňa detí na začiatku júna, teraz pokračujeme otvorením sezóny a v tejto línii budeme pokračovať počas celej letnej sezóny. Chceme dosiahnuť, aby tu turisti mali čo robiť počas celého víkendu, nielen cez jeden deň,“ uzavrel Sýkora.

Štrbské Pleso 2013
36
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM