Martin Sýkora Správy

Levočská veža prilákala tisíce ľudí: Pohľad ako z vtáčej perspektívy

Výstup na vežu Baziliky sv. Jakuba v Levoči využívajú najmä Slováci. Nielen oni si počas leta vychutnávali pohľad z výšky. Takýmto miesto sa nemôže pochváliť každý.

Ilustračný obrázok k článku Levočská veža prilákala tisíce ľudí: Pohľad ako z vtáčej perspektívy
Zdroj: Dnes24.sk

Od júla je možné vystúpiť na vežu Baziliky sv. Jakuba v Levoči a vychutnať si výhľad nielen na mesto, ale aj na širšie okolie. Od začiatku jeho prevádzky do pondelka (12.9.) ju navštívilo viac ako 5830 návštevníkov.

„Vežu navštívilo 3838 Slovákov, za nimi nasleduje 890 turistov z Českej republiky a 210 z Poľska. Na vežu vystúpili aj Španieli, Nemci, Maďari, Američania, Francúzi či turisti z iných krajín sveta,“ informovala vedúca oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta z Mestského úradu v Levoči Anna Lazorová.

Cesta na vrchol má 216 schodov

Veža je k dispozícii sedem dní v týždni, pričom výstupy sú pripravené v 45-minútových intervaloch. S maximálne 20-člennou skupinou chodí na 70-metrovú vežu sprievodca. Návštevníci sa dozvedia stručnú históriu veže i mesta, ale aj to, čo z nej majú možnosť vidieť. Pôvodná veža i s kostolom bola postavená v 14. storočí. V 19. storočí ju prestavali do neogotického slohu a patrí medzi najstaršie veže svojho druhu na území Slovenska.

PREČÍTAJTE SI AJ: Levoča predbehla Poprad: Výhľad z kostolnej veže stojí za to

Vidieť ako vták

„Táto atrakcia ponúka turistom možnosť nazrieť do objektov z vtáčej perspektívy a môžu vidieť aj veci, ktoré priamo z námestia nemôžu vidieť, ide napríklad o výhľad na Vysoké Tatry či pohľad na diaľnicu. Hlavným zámerom pri tvorbe nových produktov je neustále vytvárať a ponúkať turistom ešte nepoznané a neotvorené kultúrne pamiatky, ktoré ukrývajú svoje vzácnosti a zároveň postupne ukázať, že Levoča je centrom histórie na národnej, ale aj svetovej úrovni. Rovnako im chceme predĺžiť pobyt v meste,“ uzavrela Lazorová.

PREČÍTAJTE SI AJ: Sprístupnenie veže sa toto leto konať nebude: Poprad stále bez vyhliadkovej veže

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM