Monika Vengrínová Tlačové správy

Lidl vytvoril slovenský rekord. Jeho zamestnanci vysadili v Tatrách 5200 stromov za jeden deň

Pomôcť Vysokým Tatrám po ničivej veternej a lykožrútovej kalamite, ktorej padli za obeť tisíce stromov, sa rozhodla i sieť obchodných reťazcov Lidl. V rámci kampane Voda pre stromy tak Tatrám venovala 100 000 stromčekov. 5200 z nich zamestnanci spoločnosti vysadili v roku 2013 osobne.

Ilustračný obrázok k článku Lidl vytvoril slovenský rekord. Jeho zamestnanci vysadili v Tatrách 5200 stromov za jeden deň
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Lidl už Tatrám daroval sto tisíc stromov

„Sme jeden z najúspešnejších obchodných reťazcov na Slovensku, dosiahli sme určitú veľkosť a silu, a tá nám umožňuje určitým spôsobom vracať späť, čo nám Slovensko dalo. Sme si vedomí svojej spoločenskej zodpovednosti, ktorú máme. A Tatry sú symbolom Slovenska. Ja osobne som z Kežmarku, takže kalamitu som zažil naživo a aj preto sme sa rozhodli prispieť takýmto spôsobom k obnove Tatier,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Lidl Stanislav Čajka.

Prispieť k výsadbe mohol každý, kto si v Lidl zakúpil minerálnu vodu Saguaro. Za každú 1,5 litrovú fľašu spoločnosť vyčlenila jeden cent na výsadbu mladých stromčekov v Tatrách. V minulom roku ich bolo 25 tisíc, tento rok o päťdesiat tisíc viac. 75 tisíc sadeníc smrekov a smrekovcov sa tak stane súčasťou celkového počtu 420 tisíc stromčekov, ktoré Štátne lesy Tatranského národného parku plánujú v tomto roku vysadiť na plochu približne dvesto hektárov zničeného lesa.

Rekord vytvorilo 64 zamestnancov Lidl

Okrem smrekov a smrekovcov sa národný park zazelená aj borovicami, jedľami, bukmi a cennými listnáčmi ako sú javor, jaseň a brest. „Výsadba bude prebiehať počas celého vegetačného obdobia od jari do jesene vo všetkých ochranných obvodoch štátnych lesov TANAPu od Oravíc po Tatranskú Javorinu a na jeho obnovu budú použité financie zo zbierkového účtu, ktorý sme založili v roku 2005. Sme tiež veľmi vďační každému darcovi, ktorý prispieva menším, či väčším podielom. V priebehu jarného obdobia sa tu vystrieda niekoľko pracovných skupín, ktoré sa rozhodli dobrovoľne, vlastnou silou prispieť k obnove tatranského lesa. Ide o firmy, záujmové skupiny i školy. Vítame každú pomoc,“ uvažuje riaditeľ Štátnych lesov Tatranského národného parku Peter Liška.

O pomoc pri výsadbe prejavilo záujem niekoľko stoviek zamestnancov spoločnosti Lidl z celého Slovenska, ktorá napokon vyžrebovala 64 z nich. Tí hneď z rána vyšľapali do oblasti pod Malou Svišťovkou, kde po ceste, ktorou ešte pred pár minútami prechádzali, utekal pravý nefalšovaný tatranský medveď. Tento nevšedný zážitok im okorenil deň, chuť do práce im však nezobral. Po niekoľkých hodinách námahy tak vytvorili slovenský rekord v počte vysadených stromčekov za jeden deň, keď zasadili 5200 sadeníc. Prekonali tak vlaňajší rekord 2425 stromčekov vysadených v lokalite pod Hrebienkom, ku ktorému sa pridalo ďalších 2525 sadeníc v Novej Bani. Tento počet predstavoval minimálnu métu, ktorá sa v dnešný deň musela prekonať. A zamestnanci Lidl ju aj prekonali.

Lild chce Tatrám pomáhať i naďalej

„Rekord v sadení stromčekov sa podaril, všetko prebehlo v poriadku, počasie prialo, atmosféra bola výborná a myslím si, že spokojní sú nielen samotní organizátori a realizátori rekordu, ale aj tí, ktorí k nemu prispeli kúpou vody v Lidl,“ potvrdzuje platnosť rekordu Igor Svitok, komisár Knihy slovenských rekordov.

Lidl však touto aktivitou pomoc Tatrám neukončil. „Budúci rok chceme v našom angažovaní sa pokračovať. Či to budú opäť stromčeky alebo iný druh aktivity, na teraz ešte nie je jasné, každopádne sa však v Tatrách stretneme opäť,“ uzatvára generálny riaditeľ spoločnosti Lidl.

Lidl vytvoril slovenský rekord. Jeho zamestnanci vysadili v Tatrách 5200 stromov
1
Galéria
Lidl vytvoril slovenský rekord. Jeho zamestnanci vysadili v Tatrách 5200 stromov
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM