Martin Sýkora Správy

Miestny starosta sa teší: Liptovská Teplička sa stane plnohodnotnou obcou tretieho tisícročia

Podtatranský zdroj pitnej vody sa nachádza pri Liptovskej Tepličke. Miestny starosta sa teší, že aj tu môžu dobudovať kanalizáciu.

Ilustračný obrázok k článku Miestny starosta sa teší: Liptovská Teplička sa stane plnohodnotnou obcou tretieho tisícročia
Zdroj: Dnes24.sk

Takmer 2 395 000 eur získala obec Liptovská Teplička v okrese Poprad z Ministerstva životného prostredia SR v rámci nenávratného finančného príspevku na dobudovanie čističky odpadových vôd a na výstavbu kanalizácie. Projekt má veľmi pomôcť podtatranskej obci, keďže sa by vďaka nemu malo odkanalizovať 95 % obce.

„Obec sa bude na výstavbe podieľať 5-% spoluúčasťou, čo predstavuje sumu zhruba 126.000 eur, ktoré budeme financovať z vlastných ušetrených zdrojov,“ uviedol starosta Liptovskej Tepličky Slavomír Kopáč. V súčasnosti je odkanalizovaných približne 60 % obce, po skončení projektu to bude takmer celá obec. „Sme významná vodohospodárska oblasť, keďže zásobujeme vodou celý podtatranský región, teda okresy Poprad, Stará Ľubovňa, Levoča a Spišská Nová Ves. To bol možno aj dôvod, prečo sme tento finančný príspevok dostali. Rovnako vplyv na to mal aj fakt, že sme obec, ktorá má nad 2000 obyvateľov,“ vysvetlil.

V obci budú odkanalizované ulice Kobyliarky, Koliesko, Bory, Pod úbočou, Na jarku a Ulica Pilisko, čo predstavuje celkovú dĺžku 3,25 km. V rámci kanalizácie budú v obci riešiť aj vodovodnú prípojku v lokalite Bory, taktiež prepojenie ulíc Ulicou Štefana Náhalku, čím sa začne príprava na individuálnu bytovú výstavbu..

„Čistička odpadových vôd bola v obci vybudovaná v roku 1998 a technológia, ktorá sa v nej nachádza, je v súčasnosti zastaraná. Okrem toho už kapacitne pre našu obec nepostačuje,“ povedal Kopáč. V čističke dôjde k rekonštrukcii strechy, kde je poškodený krov vlhkosťou, rovnako je zničená aj tepelná izolácia, ktorá bola nainštalovaná bez potrebných zábran. Zároveň dôjde k vyriešeniu problému s vetraním.

"Po kontrole verejného obstarávania na Ministerstve životného prostredia SR začneme so samotnou realizáciou prác v letných mesiacoch. Doba realizácie je 18 mesiacov, ale veríme, že práce budú trvať približne rok,“ doplnil Kopáč. Ako dodal, tak dobudovaním kanalizácie sa bude môcť začať aj s rekonštrukciou miestnych komunikácií. Okrem dobudovania kanalizácie a čističky odpadových vôd sa obec chystá aj na zateplenie Spoločenského domu. Na tento účel získala Liptovská Teplička dotáciu 105 000 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM