Martin Sýkora Rôzne

Ľubovnianske múzeum obnoví gotický palác a sprístupní dobový park

Na hrade v Starej Ľubovni plánujú v priebehu tohto roka viaceré rekonštrukčné práce. Síl do práce vliala uplynulá sezóna, ktorá tu bola rekordnou.

Ilustračný obrázok k článku Ľubovnianske múzeum obnoví gotický palác a sprístupní dobový park
Zdroj: TASR

Po zime prác ako na kostole

Začať by sa malo s obnovou paláca Lubomírskych a pokračovať na vynovení gotického paláca. Po zime by sa mali odstrániť najmä zničené časti hradnej fortifikácie.

„V podhradí plánujeme sprístupniť park, tak ako vyzeral v 30. – 40. rokoch 20. storočia. K dispozícii máme dobové fotografie, ktoré nám k realizácii pomôžu,“ priblížil riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Park by mal byť určený nielen na relax či na pikniky, ale mali by v ňom rásť aj kvety a plodiny, ktoré v tom období rástli. V uplynulom roku 2016 považuje za významný pamiatkový výskum, po ktorom by mala nasledovať obnova hradu. „Verím, že sa nám podarí pokračovať v jeho obnove, a to konzerváciou gotického paláca. V roku 2016 sme realizovali obnovu južného múra paláca,“ povedal Mikulík. Ako doplnil, v skanzene, ktorý je súčasťou Ľubovnianskeho múzea, bude vystavená nová drevenica z obce Údol v okrese Stará Ľubovňa.

Zdroj: TASR

Výstavy aj interaktívna expozícia

Ľubovnianske múzeum sa v priebehu tohto kalendárneho roka vo výstavnej činnosti bude venovať prezentácii vlastných zbierkových predmetov. „Na hrade bude sprístupnená výstava Kríž, prostredníctvom ktorej budeme prezentovať takmer všetky kríže a ich symboliku z fondu Ľubovnianskeho múzea,“ priblížil riaditeľ.

K dispozícii bude aj nová interaktívna expozícia Ako sa staval hrad, v skanzene bude výstava venovaná architektovi Dušanovi Jurkovičovi. Od apríla bude opäť inštalovaná v priestoroch horného hradu aj expozícia Mórica Beňovského. „Momentálne sú exponáty presťahované do depozitárov, a to z dôvodu nevhodného prostredia na ich inštaláciu počas zimy,“ uzavrel Mikulík.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM