Peter Handzuš Kultúra

Ľubovniansky hrad už čoskoro otvoria. Z Popradu tam odvezie návštevníkov Pielstick

Tohtoročné otvorenie letnej sezóny hradu Ľubovňa a Ľubovnianskeho skanzenu, ktoré sa uskutoční v nedeľu 5. mája, naplánovali organizátori netradične. Záujemcovia sa môžu doviezť na podujatie vláčikom s historickým rušňom Pielstick zo stanice Poprad – Tatry až do poľskej Muszyny a späť.

Ilustračný obrázok k článku Ľubovniansky hrad už čoskoro otvoria. Z Popradu tam odvezie návštevníkov Pielstick

Na hrade návštevníkov zabavia skupiny historického šermu a sokoliarov, bude znieť stredoveká hudba a pre gurmánov sú pripravené aj dobové jedlá.

„Chceli sme záujemcom ponúknuť zážitok už príchodom na hrad a zároveň ukázať, čo všetko región ponúka,“ vysvetľuje Aleš Solár, riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu.

Z Popradu pôjde historický vlak

Vláčik Pielstick vyrazí z Popradu o 8:00 h, prejde cez Kežmarok, Spišskú Belú, Podolínec až do Starej Ľubovne. Odtiaľ sa dostane k našim poľským susedom cez zastávku v Plavči až do Muszyny. Cestou naspäť privezie návštevníkov do Starej Ľubovne, aby si mohli vychutnať atmosféru na hrade.

„Trasa dnes už nefunguje, aj preto sme radi, že sa nám podarilo sprístupniť ju pre návštevníkov. Takto si trochu priblížime atmosféru, v akej žili naši predkovia. Vo vlaku budú aj sprievodca v dobových železničiarskych kostýmoch a deti i dospelí, si môžu označiť lístok na takzvaných štikačkách,“ dodal Solár.

Motorový rušeň s názvom Pielstick bol vyrobený v Turčianskych strojárňach v Martine v 70-tych rokoch minulého storočia. Svoju prezývku dostal podľa francúzskeho licenčného komôrkového motora. Jeho výhoda spočívala v nízkej hmotnosti a dokonalejšom spaľovaní, na druhej strane mal však vyššiu spotrebu. Z tohto dôvodu sa k dnešnému dňu na Slovensku zachovali v muzeálnej prevádzke len dva rušne tohto typu.

Turistov pribúda

Hrad a skanzen v minulom roku privítal 118 000 návštev­níkov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o dvanásťpercentný nárast.

„Dúfame, že aj tento rok sa nám podarí prilákať domácich i zahraničných turistov. Sezóna začína, región severného Spiša a Pienin má rozvinutú turistickú infraštruktúru, krásne a zdraviu prospešné prostredie tatranského i pieninského národného parku,“ prízvukoval Solár.

Jazda historickým vlakom - otvorenie sezóny na hrade Ľubovňa
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM