Peter Handzuš Rôzne

Ľudia zaplnili námestie v centre Popradu: Tichý protest a horiace sviečky

Tichým pochodom si v piatok večer uctili pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej aj stovky Popradčanov.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia zaplnili námestie v centre Popradu: Tichý protest a horiace sviečky
Foto: Peter Handzuš

Odhadom prišlo v piatok 2.3.2018 vyjadriť svoj nesúhlas s aktuálnym stavom v spoločnosti okolo 1000 ľudí. „Chceli sme si uctiť pamiatku ľudí, ktorí robili bežnú prácu a zobralo im to život, a zároveň podporiť myšlienku zmeny. Podľa mňa to zasiahlo veľa ľudí – nielen na Slovensku, ale všade inde po svete. Je smutné, že sa to muselo odohrať takto, aby sa niečo zmenilo. Na začiatok sú tieto protestné pochody určite dobrým krokom; uvidíme, čo bude ďalej,“ konštatoval Popradčan Matúš Hamza, ktorý verí, že prípad sa vyšetrí a všetky zainteresované strany ponesú následky. Jeho priateľka Barbora Sedlačková dodáva, že už sa prípadom zaoberá aj Európska únia, nesúhlas prešiel až za hranice štátu: „takže verím, že sa niečo pohne.“

Poprad - Nechceme späť 90-te!
18
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Skeptickejšia bola iná oslovená dvojica Popradčanov, ktorí v piatok večer svojou prítomnosťou taktiež podporili tichý protest. „Myslím, že tým, že sme sem prišli, sa nič nezmení, ale chceli sme prísť podporiť myšlienku, že aktuálna vláda urobila v krajine taký neporiadok, že zločinci majú sebavedomie vraždiť ľudí, a treba to zmeniť,“ konštatoval jeden z Popradčanov.

Jeho kamarát dodal, že treba podpísať petíciu ohľadom vyšetrovania s vplyvom zo zahraničia – potom sa možno pohne správnym smerom. „Úprimne neverím, že sa niečo na Slovensku zmení, už bolo toľko káuz a nič sa nevyšetrilo ani neobjasnilo, napríklad Gorila,“ konštatoval.

Zdroj: Facebook

„Som veľmi milo prekvapený, že Popradčania k tejto udalosti zaujali takýto postoj, že prišli v hojnom počte aj v takejto zime, a vnútorne sa teším, že sa v nás niečo zobudilo. Toto nie je o nejakej ideológii, toto je o tom, či môžu novinári slobodne písať a ak im v tom niekto bráni, tak treba zaujať občiansky postoj,“ konštatoval viceprimátor Popradu Igor Wzoš.

Upozornil, že pred štyrmi rokmi sa udiala podobná situácia aj v Poprade, keď jeden redaktor prišiel o prácu pre to, že slobodne písal. „Tiež to mal byť signál pre ostatných, aby si dávali pozor. Som veľmi rád, že toto sa v Poprade zmenilo,“ dodal s tým, že každý novinár by mal byť akýmsi svedomím mesta i štátu.

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM