Peter Handzuš Rôzne Iné športy

Lyža pochovaná, krčmár skapal. Tatranci ukončili sezónu v slnečnom počasí

Rozlúčka so zimnou sezónou sa už tradične konala na Chate pod Soliskom. Skialpinistickému preteku aj rituálu pochovávania Lyže Soliskovej počasie prialo.

Ilustračný obrázok k článku Lyža pochovaná, krčmár skapal. Tatranci ukončili sezónu v slnečnom počasí
Zdroj: TASR

V sobotu 14. apríla sa na Štrbskom Plese stretli ľudia z Tatier a podhoria podnikajúci v gastropriemysle. Po siedmych rokoch, čo chatár Milan Štefánik skialpinistické preteky Krčmár skap organizuje, sa ku “krčmárom” pridalo už aj množstvo ďalších pretekárov. Humorno recesisticko skialpinistický pretek si získal priaznivcov po celom Slovensku.

Pôvodne bol pretek Krčmár skap určený pre ľudí podnikajúcich v gastropriemysle v rámci Vysokých Tatier, od Ždiaru po Podbánske. “Sú to ľudia, ktorí si zaslúžia v mimosezóne trocha oddýchnuť, stretnúť sa, porozprávať, pospomínať na zimnú sezónu a už sa aj pripraviť na letnú sezónu. Je to stretnutie krčmárov. To, že sa k nám už pridávajú ľudia, ktorí naozaj s gastrom nemajú nič spoločné, je pre nás veľká výzva a okorenenie toho, čo sme začali pred siedmimi rokmi, keď sme začínali s pätnástimi krčmármi. Dnes sa to už roztiahlo, ale je to milé, že sa ľudia prídu rozlúčiť so zimnou sezónou,” prezradil chátar z Chaty pod Soliskom Milan Štefánik.

V 7. ročníku preteku Krčmár skap súťažilo vyše stosedemdesiat pretekárov. Oproti roku 2017 to bol skoro dvojnasobný počet účastníkov. “Neboli sme na také množstvo pripravení, prekvapilo nás to. Svoje zohralo aj počasie a možno aj tradícia, ktorá tu už je,” dodal Milan Štefánik.

Foto: Peter Handzuš

Ku koncu zimnej sezóny neodmysliteľne patrí pochovávanie lyže. Lyžu Soliskovú na miesto jej posledného odpočinku pod Soliskom vyprevadil už tradične smútočný sprievod na čele s Jarom Švorcom, predsedom Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru, ktorý tento rozlúčkový obrad viedol už po desiaty raz.

Lyža Tatranská a Krčmár skap...
90
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Zimná sezóna končí, nech žije sezóna letná

Počasie vo Vysokých Tatrách neúprosne ukrajuje hodiny z času, kedy sa dá na svahy postaviť v lyžiach či snowboardoch. Sneh v podhorí už zmizol a strediská v horách to čaká každým dňom. “Tie teploty, ktoré tu teraz vládnu, nám už asi dajú záverečné KO. Budúci týždeň má aj pršať a ten dážď je pre nás skutočne zlý. Zmyje celý sneh a prehupneme sa rovno do letnej sezóny,” skonštatoval chatár spod Soliska.

Vysoké Tatry sú v posledných rokoch medzi turistami často vyhľadávané a medzisezóna je veľmi krátka. Pred šiestimi, siedmimi rokmi, sa návštevnosť naších veľhôr preklopila do takej fázy, že letná sezóna býva lepšia ako zimná. “Naše hory sa stávajú letným fenoménom Slovákov a Čechov, ktorí znovu objavili Vysoké Tatry, páči sa im tu a vedú k tomu aj mladú generáciu. V rámci európskej situácie, ktorá tu je, prichádza do Tatier aj množstvo ľudí zo zahraničia. Máme tu Filipíncov, ľudí zo Švédska, Nórska. Sme radi, že objavujú najmenšie veľhory sveta,” uzavrel Milan Štefánik.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM