Rôzne

Má až 350 kg a oči z polodrahokamu: Návštevníkov v Tatrách víta pozoruhodný medveď!

350 kilogramov vážiaci a 2,4 metra dlhý oceľový medveď Kubo od dnešného dňa víta návštevníkov Hrebienka priamo pri stanici lanovky. Autor na ňom pracoval mesiac a jeho oči sú z polodrahokamu z Ruska, ktorého vek sa odhaduje na 2 miliardy rokov.

Ilustračný obrázok k článku Má až 350 kg a oči z polodrahokamu: Návštevníkov v Tatrách víta pozoruhodný medveď!
Zdroj: TASR

Tvorcom medveďa Kuba je umelecký sochár Vladimír Eperješi. „Pracoval som na ňom štyri týždne ešte minulý rok, robil som aj v noci, najprv oceľovú konštrukciu, skelet podľa modelu, na to išiel tepaný plech a povrchová úprava,“ priblížil umelec.

Na výrobu medveďa použil predovšetkým oceľ, zuby sú napr. z kovaných klincov, ktoré sa pribíjajú koňom na podkovy, jazyk aj uši sú zo železa a oči z polodrahokamu. „Je to signit, uhlík, ktorý sa vyskytuje len v Rusku, jeho vek sa odhaduje na dve miliardy rokov. Sú to najvzácnejšie a najdrahšie kúsky na tomto medveďovi. Vybrať sa ale nedajú, sú okované železom a pevne pripojené,“ dodal Eperješi.

Konštrukcia medveďa podľa neho odolá všetkým poveternostným podmienkam, bude potrebovať len minimálnu údržbu. Prvýkrát mohli tohto medveďa vidieť v Tatrách už vlani, natrvalo ho však priviezli až dnes. „Medveď tu už bude nastálo, ľudia sa s ním budú môcť odfotiť, či už prídu v lete, alebo v zime. Veríme, že si ho návštevníci obľúbia,“ konštatovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Meno Kubo dostal po postavičke medvedíka, ktorý je súčasťou projektu Tatranská divočina už šesť rokov.

Okrem železného medveďa, ktorý by mal strážiť návštevníkov Tatier, pribudla na Hrebienku aj nová relax zóna. Jej súčasťou je ďalších päť drevených sôch medveďov, ktoré vytvorili traja slovenskí, jeden poľský a jeden český umelec. „Naším cieľom je, aby každý rok medvedíky pribúdali a do budúcna by sme chceli vybudovať tzv. medvediu cestu, ktorá povedie z Hrebienka až do Smokovca a možno časom osadíme ďalšie medvedíky aj v Smokovci,“ upozornila Maťašovská.

Hrebienok patrí medzi najnavštevovanejšie lokality vo Vysokých Tatrách, ročne sem zavíta až takmer milión ľudí. V zime prídu turisti väčšinou pre Tatranský ľadový dóm, v lete tadiaľto skôr len prechádzajú a pokračujú do vysokohorských tatranských chát. „Naším cieľom je, aby sa tu ľudia zdržali dlhšie, práve preto sme vytvorili túto relaxačnú zónu, kde si budú môcť návštevníci užiť výhľady do doliny, načerpať energiu a oddýchnuť si pred alebo po túre,“ doplnila Maťašovská.

Hrebienok sa nachádza v nadmorskej výške 1285 metrov a je východiskovým bodom pre mnoho turistických trás, napr. k Zamkovského chate, Rainerovej útulni, Zbojníckej chate či Téryho chate i na Slavkovský štít. „Chceme, aby tento náš plechový medveď aj tie ďalšie drevené medvede ochraňovali turistov, ktorí sem prídu, pred naozajstnými medveďmi, ktorých ľudia vnímajú ako šelmy,“ dodal primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

Medveď Kubo má turistov ochraňovať pred skutočnými šelmami
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM