Peter Handzuš Rôzne

Maco to má zrátané: Ak sa priblíži, čaká ho guľka!

Problémový medveď, ktorý sa naučil vyberať kontajnery vo Vysokých Tatrách a stratil plachosť, to už má spočítané. Výnimka na jeho odstrel platí do septembra. Jeho osud spečatí guľka, ak sa priblíži k zastavanému územiu na menej ako 500 metrov.

Ministerstvo životného prostredia vyhovelo žiadosti mesta Vysoké Tatry a po odbornom posúdení celého problému Štátnou ochranou prírody SR povolilo odstrel jedného medveďa hnedého. Aj keď sa neprejavoval agresívne, stretnutia s obyvateľmi Tatier mu neprekážali, plašenie nepomáhalo a jeho návštevy tatranských osád boli čoraz častejšie. To sú hlavné dôvody pre udelenie výnimky na jeho odstrel. Tá už nadobudla účinnosť a platí do 30. septembra tohto roku. Pre envirorezort je prvoradé zdravie a bezpečnosť obyvateľov.

Odstrel vykonajú v najskoršom možnom termíne na lokalitách intravilánov Tatranskej Lomnice, Tatranskej Lesnej a Horného Smokovca, ako aj najviac do vzdialenosti 500 metrov od zastavaného územia.

Problémy s medveďmi plánuje ministerstvo riešiť aj do budúcna. Je nevyhnutné pokračovať v preventívnych opatreniach, v plašení medveďov v intravilánoch tatranských osád ako aj v iných obciach s jeho zvýšeným výskytom. Naďalej sa majú zabezpečovať kontajnery pomocou elektrických ohradníkov. Odstrel medveďa zostáva aj naďalej krajným riešením.

Ministerstvo súčasne vyzýva ľudí, aby spozorované medvede v blízkosti ľudských obydlí nekŕmili a sami sa nevystavovali nebezpečenstvu stretnutia s medveďom. Kontaktovať treba ochranárov zo Štátnej ochrany prírody SR, ktorí posúdia každú konkrétnu situáciu.

Poprad24/tasr Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM