Martin Sýkora Rôzne

Made in Slovakia: Festival zaplnil popradské námestie tisíckami ľudí

Na Made in Slovakia padali rekordy návštevnosti. Piaty ročník festivalu predčil očakávania organizátorov, návštevníkov, vystavovateľov i účinkujúcich.

Ilustračný obrázok k článku Made in Slovakia: Festival zaplnil popradské námestie tisíckami ľudí
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Popradské námestie sa zaplnilo stanmi a stánkami, počasie prialo a návštevníkom nič nebránilo tomu, aby vyšli do centra podtatranskej metropoly.

„Sme veľmi radi, že na Námestie sv. Egídia prišli Popradčania, obyvatelia okolitých miest a obcí i zahraniční turisti. Podľa odhadov vystavovateľov tohto roku náš festival navštívilo až 70 000 ľudí,“ neskrýval spokojnosť podpredseda združenia Pre mesto a hlavný organizátor festivalu Ondrej Kavka.

Festival sa začal v stredu a trval do soboty. Centrálna pešia zóna pripomínala korzo juhoeurópskeho veľkomesta, rozvoniavali slovenské špeciality a počuť bolo rôznorodú zmes jazykov. Vystavovatelia hlásili množstvo Nemcov, Angličanov, Poliakov, Maďarov, Čechov, ale aj Izraelcov, Chorvátov a Rumunov. Domáci med z Hranovnice putoval dokonca v batožine mladých novomanželov až do Saudskej Arábie.

PREČÍTAJTE SI AJ: Made in Slovakia zachytený v obrazoch: Takáto atmosféra zavládla v centre Popradu

„V Poprade sme po prvýkrát, ale sme milo prekvapení priateľskou atmosférou a srdečnosťou ľudí,“ pochvaľovala si rodinka, ktorá návštevníkom po celý čas festivalu vyvárala tradičné slovenské párance, pôvodne „vynájdené“ drevorubačmi z okolia Banskej Štiavnice. Účasť neľutovalo ani duo mladých Bratislavčanov, ktorí do Popradu priniesli zdravé arašidové maslo Pure nuts s kokosovou či čokoládovou príchuťou. Chlapci dokonca nestíhali ani večerné koncerty. „O piatej sme si povedali, že keď pätnásť minút nikto nič nekúpi, zavrieme stánok a ideme sa pozrieť na hudobníkov. Zatvorili sme o pol desiatej, takže sme videli už len Prešporských junákov. Ale neľutujeme,“ priznali sa mladíci. Na dračku išiel už tradične Knižkov hot-dog i lahodné bylinkové limonády. Dámy zo stánku popradských konzervární ani s pomocou pani riaditeľky nestíhali dovárať špagety k obľúbenej morca delle a viaceré stánky s pivom svoje zásoby vypredali už v piatok, ešte pred hlavným večerným programom.

Davy prilákala aj kultúra

Priestor medzikostolia praskal doslova vo švíkoch. Ľudia zaplnili celé námestie, hudobní fanúšikovia lemovali kostolný plot, obsadili priestor za pódiom a veľa hláv vytŕčalo aj z okolitých okien. Množstvo divákov a ich vynachádzavosť prekvapila i samotných účinkujúcich. Majka Spirita rozvášené fanúšičky od lásky takmer roztrhali po ceste do šatne a asi 50 najskalnejších naňho hodiny čakalo pred Zvonicou. Známy raper na druhý deň svetu cez sociálnu sieť oznámil, že by rád v budúcnosti žil práve v Poprade. Aj Kandráčovcom množstvo divákov vyrazilo dych. Ondrej Kandráč dokonca veľkú časť koncertu strávil pod pódiom, medzi svojimi fanúšikmi. A že ich je požehnane dosvedčuje fakt, že pesničky spamäti spolu s ním spievali najmenšie deti, tínedžeri, dospeláci i seniori. Hneď potom to odpálili Helenine oči, ktoré námestie zapchali tak, že prechod hornou ulicou hodinu a pol jednoducho nebol možný.

PREČÍTAJTE SI AJ: V stredu začal Made in Slovakia: Festival zaplnil popradské námestie

V dave svojho manžela Lyncha sledovala aj krásna herečka Gabika Marcinková. A ozaj sa načakala, keďže fanúšikovia ani po niekoľkých prídavkoch nechceli chlapcov z kapely pustiť z pódia. V rovnakom tempe sme pokračovali aj v piatok, na koncerte Iné kafe, ktoré prítomné tisíce fanúšikov rozpumpovali a pripravili na úžasnú oldies tancovačku, ktorá námestiu vládla do skorých ranných hodín. Cieľom festivalu Made in Slovakia je, aby takéto podujatia v centre mesta vytvárali nezabudnuteľné spomienky nielen pre miestnych, ale aj pre turistov.

Helenine oči - Made in Slovakia 2016
1
Galéria
Made in Slovakia 2016
14
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM