Peter Handzuš Rôzne

Majitelia chát sa zatiaľ nemusia báť. Mesto bude postupovať obozretne

Majitelia tatranských horských chát sa zatiaľ o svoje vlastnícke práva báť nemusia. Potvrdil to dnes na zasadnutí Mestského zastupiteľstva vo Vysokých Tatrách primátor mesta Ján Mokoš.

„Z uvedeného návrhu pána Juraja Gantnera nie sú zrejmé žiadne konkrétne okolnosti, na základe ktorých by malo mesto Vysoké Tatry konať vo veci zmeny vlastníckeho práva vo vzťahu k vysokohorským chatám, a preto nie je možné k uvedenému návrhu zaujať akékoľvek stanovisko,“ uviedol primátor.

[size=14][color=#cc0000]­Mesto bude postupovať opatrne[/color][/si­ze]
Z dôvodu právnej opatrnosti Mesto Vysoké Tatry vyzve navrhovateľa na preukázanie právneho titulu, ktorým svoj návrh odôvodňuje a v prípade relevantnosti odôvodnenia osloví samospráva všetkých, ktorých sa tento návrh bude týkať.

Predovšetkým však Spolok JAMES a Klub slovenských turistov, s ktorými mesto Vysoké Tatry úspešne a dlhoročne spolupracuje na rôznych aktivitách. Doposiaľ však nenastali také skutočnosti, ktoré by boli dôvodom pre akúkoľvek diskusiu ohľadne tohto návrhu.

Tatranská samospráva tak chce upokojiť vlastníkov vysokohorských chát, že zachovávanie ústavou garantovaných práv predstavuje pre mesto prioritu o to viac, že je to len nedávno, čo samé čelilo zásahom do ústavných práv obyvateľov prostredníctvom narúšania integrity územia.

Z týchto dôvodov bude mesto podľa Mokoša postupovať veľmi obozretne a citlivo tak, aby predišlo nezákonnému zásahu do práv a oprávnených záujmov akejkoľvek osoby.

„Dnes nechcem povedať ani, že tento návrh zmietneme zo stola, ale ani, že sa ním budeme zaoberať. Ja aj poslanci by sme ale porušili zákon v prípade, že argumenty sú relevantné, lebo zákon o majetku obcí nám ukladá zveľaďovať majetok. Ale určite chceme, aby ústavné práva boli zachované, či sú to súkromné osoby, alebo inštitúcie,“ zdôraznil Mokoš.

Poslanci sa na dnešnom zastupiteľstve vecou ani nezaoberali. Podľa primátora ide o návrh v základnej verzii a je potrebných ešte veľa rokovaní, aby sa v tejto citlivej a vážnej téme samospráva zorientovala.

[size=14][color=#cc0000]­Majitelia nesúhlasia so spochybnením vlastníctva chát[/color][/size]
Slovenský horolezecký spolok (SHS) JAMES a Klub slovenských turistov (KST) na tohto týždňovej (11.9.) tlačovej konferencii vyjadrili nesúhlas so zámerom zmeny vlastníctva tatranských chát. Reagovali tak na návrh zástupcu spoločnosti Zelené pleso a Tatranské chaty Juraja Gantnera, ktorým chce spochybniť vlastníctvo vysokohorských objektov, konkrétne Chaty pod Rysmi, Chaty pri Zelenom plese, Téryho chaty, Zbojníckej chaty, Chaty pod Soliskom, Rainerovej a Skalnatej chaty, tiež Chaty Plesnivec a objektov bývalého Športkempu.

Štyri z vymenovaných chát sú vo vlastníctve KST a SHS JAMES. Práve tieto dve organizácie vydali vyhlásenie, v ktorom potvrdzujú svoje oficiálne vlastníctvo chát po zmenách v roku 1989, čo je zapísané v katastri a majú na objekty listy vlastníctva. „Z týchto dôvodov je neuveriteľné, nepochopiteľné a úplne nemorálne, že osoby a organizácie, ktoré nikdy nemali k týmto chatám právny vzťah, sa usilujú o ich získanie,“ konštatujú vo vyhlásení.

Viac o kauze sa dočítate [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.142426_Spor-o-vysokohorske-chaty–Budu-sa-menit-majitelia?]TU![/lin­k]

Poprad24/tasr Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM