Peter Handzuš Iné športy

Majstrovstvá Slovenskej republiky v behu na lyžiach: Takto sa bude súťažiť

Na záverečných pretekoch v behu na lyžiach odštartuje Alena Procházková, slovenskí biatlonisti aj skupina No Name.

Ilustračný obrázok k článku Majstrovstvá Slovenskej republiky v behu na lyžiach: Takto sa bude súťažiť
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Už tento víkend bude Štrbské Pleso dejiskom posledných pretekov kalendára Slovenskej lyžiarskej asociácie. 23. – 24. marca 2013 sa uskutočnia Majstrovstvá Slovenskej republiky v behu na lyžiach, vrcholné podujatie bežeckého lyžovania na Slovensku. Na preteky sa prihlásil rekordný počet pretekárov a na štartovej čiare nebudú chýbať ani známi športovci.

Sobota:

Zástupcovia športových klubov zo Slovenskej a Českej republiky prihlásili viac ako 200 pretekárov zo žiackych, dorasteneckých a seniorských kategórií. Preteky začnú v sobotu o 10:00 hromadným štartom mladších žiackych kategórií, ktorí pobežia 2 a 3 kilometrový okruh klasickou technikou. Po nich budú nasledovať starší žiaci na 5 km a žiačky na 4 km voľnou technikou.

Hromadné štarty dorasteneckých a seniorských kategórii sú naplánované na 11:30. Mladšie dorastenky pobežia 7 km voľne, mladší dorastenci a staršie dorastenky 10 km, staršie dorastenky, ženy a juniorky 15 km a hlavná mužská kategória spolu s juniormi bude pretekať na 20 kilometrov dlhej trati taktiež voľným spôsobom.

Na štarte nebude chýbať ani Alena Procházková a ďalší slovenskí reprezentanti, účastníci Majstrovstiev sveta v behu na lyžiach. Účasť potvrdili aj biatlonisti Pavol Hurajt, Dušan Šimočko a Jana Gereková.

Vyhlásenie sobotných vytrvalostných pretekov sa uskutoční v sobotu o 18:15 hodine v Kultúrnom dome v Štrbe. Je už tradíciou, že organizátori z obce Štrba kladú veľký dôraz aj na kultúru, ktorá by mala neodmyslene patriť k vrcholným pretekom akými sú aj Majstrovstvá Slovenskej republiky. Vo večernom programe sa návštevníkom prihovoria hostia, pretekári si odnesú zaujímavé ceny a v krátkom programe všetci organizátori a pretekári pospomínajú na históriu bežeckého lyžovania v podtatranskom regióne.

Nedeľa:

V nedeľu sa uskutočnia preteky v šprinte dvojíc so štartom o 10:00 hodine. Mladšie žiacke dvojice pobežia štafetovým spôsobom dva 500 metrové úseky klasickou technikou, starší žiaci a žiačky budú pretekať voľným spôsobom tri krát 500 metrov dlhé úseky. Starší pretekári budú štartovať po 12:00 hodine.

Mladší dorastenci a dorastenky pobežia dva kilometrové úseky, starší dorastenci, dorastenky, ženy a juniorky sa na trati prestriedajú tri krát a hlavná mužská kategória spolu s juniormi uzavrie preteky šprintom dvojíc na 4 úsekoch. Prihlášku na nedeľné preteky poslali aj členovia hudobnej skupiny No Name, Igor a Ivan Timkovci.

Organizátori zo Športového klubu Štrba veria, že kvalitne pripravené bežecké trate a zaujímavé osobnosti nielen z prostredia slovenského športu prilákajú do bežeckého areálu na Štrbskom Plese množstvo fanúšikov bežeckého lyžovania.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM