Peter Handzuš Rôzne

Malý Kežmarský štít je k horolezcom krutý. Prvolezec sa zranil po vypadnutí z ľadopádu

Pred týždňom zahynul po páde v severnej stene Malého Kežmarského štítu známy slovenský horolezec Dino Kuráň. V sobotu sa pod tento horolezcami vyhľadávaný štít vrátili záchranári opäť.

Ilustračný obrázok k článku Malý Kežmarský štít je k horolezcom krutý. Prvolezec sa zranil po vypadnutí z ľadopádu
Zdroj: Dnes24.sk

Litovský horolezec požiadal o pomoc horských záchranárov pre svojho kolegu, ktorý spadol v severnej stene Malého Kežmarského štítu.

Litovskí horolezci liezli Szczepanského cestu. V miestach, kde cesta prechádza cez Bocekov ľadopád, prvolezec vypadol. Pádom si spôsobil viaceré vážne poranenia hlavy, vnútorné zranenia a poranenia končatín.

Záchranári HZS požiadali o súčinnosť VZZS, ktorá na palubu vrtuľníka v Starom Smokovci zobrala horských záchranárov, a spoločne smerovali do Doliny Zeleného plesa.

Po prílete na miesto boli záchranári spustení k zranenému pomocou palubného navijaka. Horolezca prvotne ošetrili a pripravili na transport v podvese vrtuľníka. Následne boli transportovaní zo severnej steny Malého Kežmarského štítu k Zelenému plesu, kde zraneného ošetrili spolu s lekárom VZZS. Na palube vrtuľnika ho potom previezli do nemocnice v Poprade.

Foto: hzs

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM