Martin Sýkora Samospráva

Malý krok pre mesto, veľký skok pre obyvateľov: Verejnosť rozhodne o rozpočte

Zapojiť občanov do procesu rozhodovania. Spišská Belá vyčlenila zo svojho rozpočtu na rok 2018 peniaze, o využití ktorých rozhodujú priamo jeho obyvatelia.

Ilustračný obrázok k článku Malý krok pre mesto, veľký skok pre obyvateľov: Verejnosť rozhodne o rozpočte
Foto: Martin Sýkora

Prehľad o potrebách ľudí

Primátor Štefan Bieľak uviedol, že ide o tzv. participatívny rozpočet a cieľom tohto postupu je dať občanom možnosť prerozdeliť aspoň časť mestských financií na realizáciu dobrého nápadu či myšlienky vo forme malých projektov. „Zároveň aj to je spôsob, ako získať prehľad o niektorých potrebách obyvateľov nášho mesta,“ dodal. Takýto prístup podľa radnice umožňuje budovať lepší vzťah k svojmu mestu a okoliu, podieľať sa na realizácii rôznych aktivít a zapojiť miestnych, prípadne aj susedov do premeny svojho okolia či vylepšenia súčasného stavu. Cieľom je podporiť dobrovoľníctvo, ale aj budovať princíp zodpovednosti za seba, svoju komunitu, ulicu a okolie.

„Keď prípadne konkrétny projekt či nápad nedostane podporu, môže byť impulzom pre mesto, aby ho zrealizovalo samo, aj keď cieľom tohto prístupu je zapojiť obyvateľov do verejno-prospešnej aktivity,“ zdôraznil Bieľak.

Na úvod pôjde o 10 tisíc

Projekty sa môžu týkať rôznych oblastí, ktoré určuje samospráva. Môže to byť šport, kultúra a umenie, mládež, vzdelávanie, verejné priestory, či životné prostredie prípadne iné oblasti. Na plnenie participatívneho rozpočtu vyčlenila radnica 10 000 eur, pričom projekty je možné predkladať do 15. marca. Poslanci mestského zastupiteľstva zároveň schválili dotácie vo výške 56 000 eur na podporu tamojších spolkov a občianskych združení. „V prípade potreby sa počas roka môže táto suma navýšiť,“ upozornil primátor s tým, že najviac peňazí pôjde na šport. Jednotlivé kluby Mestského športového klubu Slavoj získajú dohromady 35 500 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM