Monika Vengrínová Šport

Malý štrbský maratón prepisoval rekordy: Do histórie sa zapíše veľkými písmenami

Vďaka vysokej účasti bežcov sa tohtoročný Malý štrbský maratón zapíše do svojej histórie veľkými písmenami. Takisto na 10 kilometrovej trati padol nový rekord čo sa najlepšieho času týka. Kto sa napokon tešil z víťazstva?

Ilustračný obrázok k článku Malý štrbský maratón prepisoval rekordy: Do histórie sa zapíše veľkými  písmenami
Zdroj: Dnes24.sk

8. ročník Malého štrbského maratónu sa konal 12.júla, v rámci ktorého bežci na 10 a 31 kilometrovej trati získali účastnícku medailu zo zbierky TatryPrestige Tour 2015 v rámci športového programu Tatry v pohybe.

Spolu so žiakmi sa pretekov zúčastnilo 527 pretekárov, o ktorých sa po celej trati starala stovka dobrovoľníkov a rozhodcov. Niekoľko mesačná práca organizátorov z obce Štrba, obce Liptovská Teplička a Športového klubu Štrba vyvrcholila vydareným športovým sviatkom pre pretekárov všetkých vekových kategórií.

Kvalitná účasť domácich a ukrajinských pretekárov

Tento rok sa pretekov na 31 kilometrovej trati pre problémy s vízami nezúčastnili africkí bežci, no zoznam prihlásených pretekárov naznačoval kvalitnú účasť domácich a ukrajinských pretekárov. Spomedzi viac ako 150 bežcov trať zo Štrby do Liptovskej Tepličky a späť najrýchlejšie absolvoval ukrajinský pretekár Viktor Starodubtsev z JM Demolex Bardejov. V cieli bol v čase 01:46:41. Druhý v absolútnom poradí dobehol do cieľa Tibor Sahajda z TJ Obalservis Košice, ktorý na víťaza stratil 50 sekúnd. Tretí dobehol Anatoliy Malyy z Goral marathon team so stratou viac ako 6 minút.

Traťový rekord na trati zo Štrby do Liptovskej Tepličky a späť v čase 1:40:06 drží naďalej Orest Babiak, ktorý dobehol do cieľa na 12. mieste. Medzi ženami bola s časom 2:12:20 najrýchlejšia držiteľka zlatej medaily z Majstrovstiev Európy v duatlone Petra Fašungová z VSC Dukla Banská Bystrica. Druhá skončila Nataliia Malaia z Goral marathon a tretia žena v absolútnom poradí bola Mahuliena Krištanová z Code2B Košice.

Najväčší nárast bežcov zaznamenala 10 kilometrová trať. 220 bežcov vyštartovalo spolu s pretekármi Malého štrbského maratónu a následne sa oddelili a prebehli obcou Šuňava späť do Štrby. Najrýchlejší čas v pretekoch dosiahol Jozef Urban z JM Demolex Bardejov a ŠKP Litvor. S časom 35:53,7 prepísal doterajší rekord, ktorý držal Jozef Dubašák. Dubašák z AK Steeple Poprad v nedeľu obsadil 2. miesto so stratou 1:10. Tretí skončil Tomáš Kamas z ŠKP Spišská Nová Ves. Medzi ženami bola najrýchlejšia Soňa Vnenčáková z AO Svit s časom 40:42,9. Druhá skončila Adriana Vitková z MKŠS Kysucké Nové Mesto a tretie miesto v hlavnej ženskej kategórii obsadila Dáša Lučivjanská z Novej Lesnej.

Séria pokračuje Memoriálom Jána Stilla a Podtatranským polmaratónom

Motiváciou pre dospelých bežcov bola účastnícka medaila, ktorá spolu s medailami z ďalších troch podujatí série Tatry Prestige Tour 2015 vytvára panorámu Tatier. Séria pokračuje 18.júla Memoriálom Jána Stilla v Novej Lesnej a 1. septembra Podtatranským polmaratónom. K Malému štrbskému maratónu patria aj preteky žiakov v uliciach obce Štrba. Tento rok sa ich na štart postavilo 150 a každý získal pamätný odznak a drobnú sladkosť.

Organizátori pripravili aj sprievodný program. V sobotu pretekári prišli na spoločnú rozcvičku do priestorov štartu a cieľa, večer si pozreli historické filmy z Malého štrbského maratónu a pozrieť sa mohli aj na rockový koncert skupiny Amiral zo Štrby. Počas pretekov pretekárom hrala živá folklórna hudba a všetci mohli vyhrať zaujímavé ceny v tombole.

Malý štrbský maratón je zaradený do športového projektu Tatry v pohybe a zároveň odštartoval Tatranský bežecký týždeň. Ten pokračuje pretekmi Beh po schodoch do neba v Liptovskej Tepličke a pútavým športovým programom v Novej Lesnej.

foto: Martin Smolka, Jaroslav Šivec

Aj takto to vyzeralo počas Malého štrbského maratónu
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM