Marián Handzuš Iné športy

Malý štrbský maratón prípravou na OH. Trofej v Ukrajine

Druhá júlová nedeľa v Štrbe opäť patrila športu. 8. júla 2012 sa na štart cestného behu zo Štrby do Liptovskej Tepličky a späť postavilo množstvo kvalitných športovcov zo Slovenka, Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Lotyšska, Česka a Nemecka.

Z celkového počtu 299 pretekárov bolo 152 bežcov na 31 kilometrovú a 35 bežcov na 10 km trať cez Šuňavu, ktorých za teplého počasia ako prvých odštartoval starosta obce Michal Sýkora. Hneď po štarte sa vedenia ujal Sergii Vaschurin z Ukrajiny. Celú trať ho prenasledovali Bohdan Dziuba z SKB Stalowa Wola, Lajos Berecz z Benedek Team Debrecen a Eduard Hapak z MOK Mszana Dolna. Sergii Vaschurin si svoju pozíciu udržal až do cieľa a zvíťazil s časom 1:48:31,4. Druhé miesto získal so 16 sekundovou stratou Lajos Berecz a tretí skončil Tamás Tóth z klubu Bendek Team Debrecen so stratou viac ako minútu.

Zo žien dominovala Rasa Drazdauskaite z Lotyšska s časom 1:59:54,1 pred Csilla Pap z maďarského mesta Miskolc a Ukrajinkou Nataliiou Malaia. Rasa Drazdauskaite je reprezentantkou Lotyšska v atletike a** tento pretek bol prípravou na maratón na Olympijských hrách v Londýne.** Preteku sa zúčastnil aj Orest Babjak, držiteľ traťového rekordu s časom 1:40:06, ktorý zvíťazil v kategórii mužov 40 – 49 rokov a celkovo mu patrilo 6. miesto. 10 kilometrovú trať najrýchlejšie odbehol junior Samuel Dvorštiak s časom 0:41:06,7.

Časový priestor medzi štartom a cieľom hlavnej kategórie vypĺňali preteky žiackych kategórií, na ktorých sa zúčastnilo spolu 112 detí. O príjemnú atmosféru sa starala aj živá ľudová hudba z folklórneho súboru Úsmev z Važca. Vyhrať zaujímavé ceny mohli aj diváci, ktorí sa zapojili do tomboly. Priblížiť atmosféru si môžete [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.138154_Ma­ly-strbsky-maraton-bude-uz-tuto-nedelu]TU[/link]

Podujatie si udržalo vysokú úroveň, preteky sa skončili bez vážnych zranení a organizátori už teraz pozývajú všetkých fanúšikov vytrvalostného behu na ďalší ročník.

Text: Matúš Jančík Foto: Marián Méreš

msm
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM