Monika Vengrínová Kultúra

Mamičky po celom Slovensku oslavovali v predstihu. Míľa pre mamu sa konala aj v Poprade

Desiaty ročník celoslovenského podujatia pre všetky mamy s názvom Míľa pre mamu sa i tentokrát konal v sobotu pred Dňom matiek. Do centra Popradu tak prišli stovky mamičiek, babičiek, ale i oteckov a ,samozrejme, detí. Atmosféra bola fantastická.

Ilustračný obrázok k článku Mamičky po celom Slovensku oslavovali v predstihu. Míľa pre mamu sa konala aj v Poprade
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom je zdôrazniť nenahraditeľnosť matiek

Míľa pre mamu sa v slovenských mestách tento rok konala už po desiatykrát. Ide o podujatie organizované Úniou materských centier pri príležitosti Dňa matiek. Popradčania ho mohli navštíviť po štvrtýkrát, priamo v centre mesta, pod taktovkou členov a sympatizantov materského centra Bambino.

„Ide o najväčšiu oslavu Dňa matiek na celom Slovensku. Cieľom je prejsť symbolickú jednu míľu, či už pešo, s kočíkmi, detičky na odrážadlách, bicykloch a tak ďalej. Trasa vedie námestím a meria jednu míľu, čiže nejakých 1600 metrov. Minulý rok sme mali 609 účastníkov, tento rok verím, že ich bude viac a urobíme tak nový rekord,“ premýšľa Miriama Kormošová, nová štatutárka materského centra Bambino, ktorá práve na tomto podujatí prebrala symbolické kormidlo od predchádzajúcej štatutárky centra.

Cieľom tejto zaujímavej akcie je zdôrazniť nenahraditeľnosť matiek v našich životoch a stráviť pekný deň so svojou rodinou. V neposlednom rade tiež zapojiť každého, kto má chuť, do „pochodu“ za svoju mamu a pomôcť tak vytvoriť rekord. V minulom roku túto symbolickú míľu v štyridsiatich slovenských mestách prešlo 14 192 ľudí. Tento rok sa očakávala účasť viac ako dvadsaťtisíc aktérov. Či sa očakávania naplnili, zatiaľ zverejnené nie je.

Okrem míle i lákavý program

„Prišli sme prejsť tú míľu, pretože mamku si vážime. A prilákala nás sem, samozrejme, aj dobrá nálada a krásny slnečný deň. Sme tu ako Popradčania prvýkrát a to nás veľmi mrzí. Syn však bol predchádzajúce ročníky vždy chorý práve v tento deň,“ hovorí návštevník podujatia Marek Vaščura, ktorého sme zastihli s jeho manželkou a štvorročným synčekom.

Každý, kto v túto krásnu slnečnú sobotu na popradské námestie prišiel, však tak okrem spomínanej míle mal možnosť vidieť aj bohatý program, v ktorom účinkovali deti z Bambina, zo škôlok, folklórnych súborov a mnoho ďalších detí a mladých ľudí z nášho regiónu.

Programom sprevádzal Marcel Cebula, otecko a sympatizant popradského materského centra. Ten úlohu rodičovstva vníma ako svoje najdôležitejšie poslanie: „Byť rodičom pre mňa znamená absolútne najviac. Máme zatiaľ jedno štvorročné dieťa, s ktorým som sám strávil časť života na materskej dovolenke, ako sa to mylne nazýva, a preto viem o materstve veľa. Snažím sa byť najlepším otcom na svete a toto jednoducho patrí k tej službe. Mať dieťa nie je len radosť, častokrát je to aj zodpovednosť a toto je myslím si to, čo môže človek dieťaťu odovzdať, dať mu kúsok srdiečka, urobiť niečo pre iné deti a, samozrejme, aj pre to vlastné. Míľa pre mamu je nádherné, fantastické podujatie. Je to jedno veľké ďakujem pre všetky mamy na svete“.

Míľa pre mamu 2013
1
Galéria
Míľa pre mamu 2013
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM