Martin Sýkora Správy

Mariánska púť sa blíži: Veriaci zaplnia Levoču, doprava tradične zmení režim

Mariánska púť patrí medzi najväčšie udalosti, ktoré sa v priebehu roka pod Tatrami uskutočnia. Koncentrácia desaťtisícov ľudí zvykne spôsobiť viacero zmien.

Ilustračný obrázok k článku Mariánska púť sa blíži: Veriaci zaplnia Levoču, doprava tradične zmení režim
Zdroj: TASR

Najstaršia púť na východnom Slovensku

Levočská púť na Mariánsku horu sa uskutoční 1. a 2. júla. Veriaci siv tomto roku pripomenú už okrúhle 770. výročie najstaršej púte na východnom Slovensku. Každoročne ju absolvujú desaťtisíce pútnikov. Mariánska hora je počas tohto obdobia magnetom – patrí medzi najstaršie a najznámejšie pútnické miesta na Slovensku.

„Mesto Levoča srdečne pozýva a víta všetkých účastníkov Mariánskej púte,“ povedala vedúca oddelenia investičnej činnosti, ÚP, ŽP a stavebného úradu Mesta Levoča Alžbeta Pitoráková. Udalosť každoročne zmení život Levoča ako aj ľudí, ktorí cez Levoču prechádzajú.

Dopravné obmedzenia Mariánska púť 06/2017
1
Galéria

Cesta na Mariánsku horu prechádza rekonštrukciou

Správa a údržba ciest PSK v súčasnosti realizuje rekonštrukciu cesty na Mariánsku horu v Levoči, kde celkovo preinvestuje takmer 790 000 eur. „V súčasnosti prebieha rekonštrukcia cesty, realizácia výhybní, úprava priekop, rekonštrukcia priepustov a oporného múra. Ložná vrstva asfaltovej zmesi je už položená. V ďalšej fáze nastúpi pokládka vrchnej asfaltovej vrstvy, dosypanie krajníc, osadenie bezpečnostných zariadení, osadenie dopravných značiek a aplikácia vodorovného dopravného značenia,“ informoval riaditeľ SÚC PSK, oblasť Poprad Marián Barilla.

Vjazd na Mariánsku horu bude povolený len na základe povolenia vydaného Rímskokatolíckym farským úradom v Levoči. „Pre ničím nerušený priebeh púte sú rekonštrukčné práce od 23. júna do 2. júla prerušené a cesta na Mariánsku horu je plynule prejazdná. Vyzývam však všetkých vodičov, ktorí pôjdu hore až na Mariánsku horu, aby vzali na vedomie, že cesta je stále v štádiu stavby a aby sa preto s vozidlom netlačili blízko ku krajnici, pretože tam hrozí zvýšené riziko zosunutia vozidla mimo cestné teleso. Prajem všetkým účastníkom príjemnú púť a šťastný návrat do svojich domovov,“ dodal Barilla.

Foto: Martin Sýkora

Dopravné obmedzenia

V dňoch 1.7 a 2.7.2017 bude zavedený osobitný dopravný režim v meste Levoča na Sadovej ulici, Ulici športovcov a na Námestí Majstra Pavla. Vjazd a parkovanie osobných motorových vozidiel bude povolený na všetkých miestnych komunikáciách v meste Levoča s výnimkou Námestia Majstra Pavla, Košickej ulice, Sadovej ulice a Ulice športovcov.

Počas platnosti osobitného dopravného režimu, t.j. 1.7 a 2.7.2017 bude v meste Levoča zrušená mestská hromadná doprava. Zrušená bude zastávka autobusov pri poliklinike.

Prímestské spoje Levoča – Spišská Nová Ves premávajúce ku poliklinike (resp. Kežmarskej ceste) budú v dňoch 1.7.- 2.7.2017 zastavovať iba na autobusovej stanici. Na autobusovej stanici môžu zastavovať aj diaľkové linky.

Pre autobusy účastníkov púte bude vymedzený jeden jazdný pruh na štátnej ceste I/18 (Probstnerova cesta) a III/3225 (Kežmarská cesta), a to v sobotu 1.7.2017 od 6.00 h. do nedele 2.7.2017 do ukončenia púte, max. do 16.00 h.. Osobné motorové vozidlá budú môcť parkovať na ostatných mestských komunikáciách tak, aby bola dodržaná ich prejazdnosť.

Železničná doprava bude v týchto dňoch premávať podľa platného cestovného poriadku železníc SR.

Dňa 1.7.2017 (sobota) v čase od 7.00 hod. do 12.00 hod. bude premávať na Mariánsku horu premávať kyvadlová doprava.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM