Monika Vengrínová Iné športy

Maskotom univerziády na Štrbskom Plese bude kamzík Uggi: Takto budú vyzerať medaily a oblečenie

27. Svetová zimná univerziáda je na spadnutie. Jej organizátori už verejnosti predstavili maskota podujatia, medaily i oblečenie slovenskej výpravy a dobrovoľníkov. Návštevníkov na Štrbskom Plese i v Osrblí bude sprevádzať kamzík s menom Uggi.

Ilustračný obrázok k článku Maskotom univerziády na Štrbskom Plese bude kamzík Uggi: Takto budú  vyzerať medaily a oblečenie
Zdroj: TASR

Maskot je odetý v slovenských národných farbách, biely kostým zdobia dva rohy – červený a modrý. Kamzík je typickým symbolom Tatier, no jeho výber od toho v prvom rade nezávisel. „Maskot vznikol už pred šiestimi rokmi pri kandidatúre Granady. Bol vytvorený granadskou časťou organizačného výboru univerziády a my sme sa po zapojení do organizácie zaviazali, že ho prevezmeme. Našťastie, v Španielsku je maskotom horská koza, takže veľmi podobné zviera, aké máme u nás a ktoré sme mohli prispôsobiť našim podmienkam,“ vysvetlil generálny sekretár Organizačného výboru SZU Peter Hamaj.

Organizátori vo štvrtok predstavili aj sadu medailí, ktoré budú vešať na krky oceňovaným športovcom. Kovy, ktoré budú rovnaké pre zlatých, strieborných a bronzových medailistov na Slovensku i v Granade, majú zaujímavý dizajn s tromi atypickými výrezmi. „Myslím si, že medaily sú veľmi pekné. Vychádzali sme z pôvodného návrhu granadského organizačného výboru, pričom sme do neho aplikovali niektoré vlastné prvky. Návrh sme dotiahli do konca v spolupráci s Národnou mincovňou v Kremnici, ktorá určila konečný dizajn a výrobu. Tá bola pomerne komplikovaná, keďže špeciálne výrezy je pomerne ťažko vyrezať,“ prezradil Hamaj.

OV SZU na tlačovej konferencii odprezentoval aj kolekciu oficiálneho oblečenia slovenskej výpravy a dobrovoľníkov. Organizátori vsadili na moderný dizajn so sýtymi žltými a modrými farbami. „Oblečenie sme objednávali už s ročným časovým predstihom, aby nám to vedela príslušná spoločnosť zabezpečiť, lebo ide o obrovské množstvo. V piatok by nám malo doraziť 450 sád oblečenia. Z ponuky sme vybrali najvhodnejší variant, ktorý sa na takéto zimné podujatie najlepšie hodí a v ktorom budú rozhodcovia a dobrovoľníci čo najlepšie vyzerať,“ dodal Hamaj.

Maskotom univerziády na Štrbskom Plese bude kamzík Uggi
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM