Martin Sýkora Kultúra

Matejovčania na rodáka nezabudli: Scholtzove dni budú už tento víkend

Každá popradská mestská časť má svoju osobnosť. V Matejovciach sa ňou stal zakladateľ dielne, z ktorej po desaťročiach vyrástol jeden z najväčších zamestnávateľov.

Ilustračný obrázok k článku Matejovčania na rodáka nezabudli: Scholtzove dni budú už tento víkend
Foto: tamas thaler

Karol August Scholtz sa narodil 14. 3. 1799 v Matejovciach, kde aj 30. 3. 1881 zomrel. Podstatná zmena v živote obyvateľov Matejoviec nastala v roku 1845, keď K. A. Scholz založil dielňu na výrobu česadiel na kone. Z jednoduchých dielní z polovice 19. storočia vznikla v roku 1903 priemyselná výroba smaltovaných výrobkov, poľnohospodárskych potrieb a železiarskeho tovaru v jednej z najväčších továrni na Slovensku. Od roku 1969 je významným zamestnávateľom ľudí v regióne moderný závod na výrobu práčok a iných elektrospotrebičov Whirlpool a Tatramat.

Už tento víkend novinka v Matejovciach

Mesto Poprad a Klub Matejovčanov pripravili pre verejnosť nultý ročník kultúrno – športovej a spoločenskej udalosti venovanej významnej osobnosti Matejoviec – K. A. Scholtzovi, zakladateľovi strojárskej dielne, z ktorej sa postupne stala známa továreň zamestnávajúca stovky Matejovčanov.

„S históriou Matejoviec a vplyvom rodiny K.A. Scholtza na ich rozvoj sa verejnosť bude mať možnosť dozvedieť z prednášky Boženy Malovcovej z popradského pracoviska Štátneho archívu v Prešove. Chýbať nebudú športové súťaže a bohatý kultúrny program,“ informoval komunikačný mesta Poprad Marián Galajda.

Podujatie je rozložené do troch dní. Piatok bude dýchať históriou, sobota kultúrou i športom, v nedeľu je naplánovaná omša.

PREČÍTAJTE SI AJ: Skvelé operné gala: Výťažok z benefičného koncertu dostal detský hospic

Bohatý program a nová tradícia

V programe sa predstaví DH Tatramat – Matejovce, DFS Letnička, žiaci a deti zo ZŠ s MŠ v Matejovciach, O. Weiter a A. Fisherová, E. Presley Revival a programom bude sprevádzať Michal Varga. Nebudú chýbať stánky s dobrým občerstvením, pre deti stánky so sladkosťami a šmýkačkou.

„Kostol sv. Štefana bude v nedeľu miestom slávnostnej sv. omše, po ktorej skončení bude nasledovať kladenie vencov k hrobu rodiny Scholtz. V prípade nepriaznivého počasia sa program uskutoční v priestore športovej haly Zámoček Poprad – Matejovce,“ dodal Galajda.

PREČÍTAJTE SI AJ: Keď sa oko stretne s dušou: Iný uhol pohľadu

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM