Monika Vengrínová Samospráva

Matejovčania tvrdia, že Danko porušil zákon. Odovzdali mu petíciu s takmer tisíckou podpisov

Ešte v januári sa na ZŠ v Matejovciach uskutočnila voľba riaditeľa. Jednoznačnú podporu rady školy získala vtedajšia riaditeľka, do funkcie však vymenovaná nebola. Nesúhlas vyjadrili stovky rodičov a ďalších občanov a petíciu doručili primátorovi mesta, ktorého stanovisko sa dočítate v článku.

Ilustračný obrázok k článku Matejovčania tvrdia, že Danko porušil zákon. Odovzdali mu petíciu s takmer tisíckou podpisov
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

S rozhodnutím primátora rozhodne nesúhlasia

Výberové konanie vyhlásené koncom januára prebehlo bez problémov. S podporou ôsmich hlasov členov rady školy z neho víťazne vyšla Mária Dudzíková, ktorá zastávala funkciu riaditeľky aj dovtedy. Jej protikandidát Peter Husár získal hlasy dva, dvaja členovia sa hlasovania zdržali. Napriek jasnej situácii bol však nakoniec primátorom mesta Poprad Antonom Dankom na post riaditeľa vymenovaný neúspešný kandidát. S tým nesúhlasia rodičia žiakov ani mnohí ďalší Matejovčania. Svoje stanovisko vyjadrili v petícií, ktorú dnes odovzdali na popradskom mestskom úrade.

„Touto petíciou vyjadrujeme zásadný nesúhlas s rozhodnutím primátora mesta Poprad nevymenovať kandidáta na riaditeľa školy zvoleného v riadnom výberovom konaní, nakoľko zákon jasné hovorí, že návrh rady školy je pre zriaďovateľa záväzný. A keďže regulárna víťazka spĺňa všetky zákonné podmienky, neexistuje žiadna zákonná prekážka na jej vymenovanie. Preto žiadame rešpektovanie zákonov Slovenskej republiky a bezodkladnú zmenu rozhodnutia primátora mesta v súlade so zákonom,“ vyjadruje stanovisko k situácii predsedníčka rodičovského združenia ZŠ s MŠ Matejovce Janka Funketová.

866 ľudí žiada nápravu

Petíciou s 866 podpismi tak vyjadrili svoju nespokojnosť s primátorovým rozhodnutím rodičia, obyvatelia mestskej časti Matejovce, i ďalší, ktorí rovnako nesúhlasia a žiadajú nápravu. Sú presvedčení o tom, že nerešpektovaním a ignorovaním návrhu rady školy boli porušené základné demokratické princípy. Petíciu okrem Mestského úradu v Poprade zaslali i Prešovskému samosprávnemu kraju, Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR a Úradu vlády SR.

„Kto pozná pomery v škole lepšie ako rodičia a zamestnanci školy? My jednoducho chceme, aby sa tento problém riešil a aby boli dodržané zákony Slovenskej republiky,“ dodáva J. Funketová.

AKTUALIZOVANÉ o stanovisko mesta:

Dnes k predloženej petícii vyjadrila stanovisko i samospráva, názor na nevymenovanie víťazky volieb však nezmenila. „Mesto Poprad plne rešpektuje právo na názor vyjadrený formou petície týkajúcej sa výberového konania na miesto riaditeľa. Tak, ako samospráva rešpektuje názor občanov podpísaných pod petíciu, tak musí rešpektovať aj všeobecne-záväzné predpisy, ktoré vytvárajú základný právny rámec fungovania samosprávy. Ak by si Mária Dudziková vo funkcii riaditeľky plnila svoje povinnosti zodpovedne a dodržiavala spomenuté predpisy, dnes by tento problém neexistoval,“ uvádza sa v stanovisku mesta.

Prečítajte si aj

Primátor riaditeľku nevymenoval, hoci voľby vyhrala. Údajne mal na to svoje dôvody

V Poprade už nestačí vyhrať výberové konanie. Riaditeľom školy sa aj tak nemusíte stať…

Matejovčania tvrdia, že Danko porušil zákon. Odovzdali mu petíciu s takmer tisíc
13
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM