Martin Sýkora Samospráva

Matejovská Immaculata v rukách záchrancu: Historická pamiatka sa dočkala

Immaculata z Popradu - Matejoviec je už v rukách akademického sochára a reštaurátora Štefana Kovaľa. Do sochy sa zahryzol zub času a dlhodobý nezáujem.

Ilustračný obrázok k článku Matejovská Immaculata v rukách záchrancu: Historická pamiatka sa dočkala
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Umelec, ktorý sa podieľal na záchrane Immaculaty zo Spišskej Soboty, má pred sebou rovnakú výzvu aj v prípade morového stĺpa so sochou Panny Márie z Matejoviec. Na rekonštrukciu tejto kultúrnej pamiatky samospráva vyčlenila príspevok vo výške 70 tisíc eur.

Socha má skoro 300 rokov

Socha Nepoškvrnenej Panny Márie mala plniť ochrannú funkciu. Má typický jednoduchý postoj a krásne detaily rúcha a čŕt tváre. Prvé myšlienky na záchranu pamiatky z pieskovca, ktorá postupne pod vplyvom poveternostných podmienok začala chátrať, sa objavili v roku 2000. Až v roku 2016 sa však podarilo jednu z matejovských dominánt začať zachraňovať konkrétnymi krokmi. Na jej rekonštrukciu bol schválený koncom minulého roka finančný príspevok z kapitálových výdavkov mestského rozpočtu vo výške 70 tisíc eur. Samotný stĺp so sochou sa podarilo začiatkom leta demontovať a previezť do ateliéru Štefana Kovaľa.

„Tento mariánsky stĺp vznikol v roku 1728. V poveter­nostných podmienkach nášho podtatranského kraja je až obdivuhodné, ako dlho vydržal. Zásah je v hodine dvanástej, pretože hrozilo, že sa stĺp zrúti a socha rozpadne,“ uviedol Kovaľ. Jeho úlohou bude zreštaurovať originál a vytvoriť vernú kópiu sochy.

„Predovšetkým ide o schválenú domodeláciu sochy Immaculaty, podľa ktorej bude realizovaná kópia sochy i ostatných častí architektúry, t. j. spodnej rímsy, kubusu s historickými nápismi, strednej rímsy, podnože pod stĺpom, samotného stĺpa a hlavice,“ doplnil Kovaľ.

Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Historický i umelecký počin

Mariánsky stĺp v Matejovciach od päťdesiatych rokov nie je na svojom pôvodnom mieste – premiestnili ho po tom, čo bol na pôvodné miesto osadený pamätník k 2. svetovej vojne. V súčasnosti na základe rozhodnutia pamiatkového úradu a po odsúhlasení návrhu na reštaurovanie bude zrealizovaná kópia osadená vedľa rímskokatolíckeho kostola, kde je jej pôvodné miesto.

Predchádzajúce reštaurovanie zanechalo na matejovskej Immaculate niekoľko zvláštnych zásahov, ktoré neboli v súlade s pamiatkárskymi postupmi. „Týka sa to aj samotnej svätožiary. Zvláštne je, že hviezdičky majú iba štyri cípy, pričom vždy mali Immaculaty päťcípe hviezdy. Navyše, tieto sú bombírované do priestoru, čo nikdy nebývalo zvykom. Nová Immaculata bude mať požadovaný tvar, počet aj veľkosť hviezdičiek a bude realizovaná z pozláteného nerezu,“ uviedol Kovaľ.

„Som veľmi rada, že sa po dvoch rokoch príprav podarilo vôbec začať rekonštruovať túto Immaculatu, pretože je to veľmi významný počin z hľadiska historického i umeleckého,“ uviedla riaditeľka galérie a poslankyňa MsZ mesta Poprad Anna Ondrušeková. „Je to ochranný stĺp, ktorý dal postaviť jeden z posledných dedičov šľachtického rodu Ľubomirských. Dal ich postaviť trinásť. Bude symbolické, ak sa nám podarí v prvej polovici budúceho roka slávnostne osadiť Immaculatu na pôvodné miesto, keďže uplynie 290 rokov od jej vzniku. Bude to splatenie dlhu tomuto sochárskemu výtvoru. Každá doba má svojich mecenášov umenia. Teraz ich je menej, preto musí túto funkciu prebrať mesto ako také. Sme to my všetci Popradčania,“ doplnila Ondrušeková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM