Martin Sýkora Správy

Matejovská kultúrna pamiatka sa dočká obnovy: Pôjde od kôz na pôvodné miesto

Havarijný stav popradskej pamiatky rezonoval aj na zasadaní zastupiteľstva. Radnica už problém rieši.

Ilustračný obrázok k článku Matejovská kultúrna pamiatka sa dočká obnovy: Pôjde od kôz na pôvodné miesto
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Na žalostný stav popradskej kultúrnej pamiatky upozornila poslankyňa popradského mestského zastupiteľstva Anna Ondrušeková. „Táto významná kultúrna pamiatka je v havarijnom stave, navyše je nedôstojne umiestnená,“ povedala na ostatnom zasadnutí Anna Ondrušeková, ktorá oslovila vedenie samosprávy v mene kultúrnej verejnosti a občanov Matejoviec, mestskej časti Popradu. „Narušené časti pieskovca padajú na zem. Je otázkou času, kedy sa celá plastika zrúti,“ konštatovala popradská poslankyňa.

Vedenie popradskej samosprávy prišlo pôvodne s takým návrhom riešenia, že originál dajú dole a vymenia ho za vernú kópiu. S tým však nesúhlasili pamiatkári. Immaculata je typ zobrazenia Panny Márie. Tieto sochy sú lokalizované v 13-tich spišských mestách, ktoré boli v zálohu poľskému kráľovstvu. Začiatkom 18. storočia postihol Európy mor, ktorý vyhladzoval celé mestá. Na pamiatku jeho obetí sa stavali vo vtedajších obciach a mestách morové stĺpy – Immaculaty. Tá z Matejoviec bola postavená v roku 1728 a v roku 1873 bola renovovaná. Dnes však vyzerá žalostne.

„Pracujeme na prieskume všetkých immaculát na území nášho mesta. V Matejovciach ju chceme opraviť a dať ju na miesto, kam patrí,“ konštatoval na primátor Popradu Jozef Švagerko, ktorému prekáža jej súčasné umiestnenie. „Patrí ku kostolu a nie za plot, kde sa pasú barany a kozy,“ dodal popradský primátor.

Oprava a následné relokácia kultúrnej pamiatky by sa mala uskutočniť v priebehu najbližších mesiacov.

Immaculata Matejovce
4
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM