Jaroslav Dodok Rôzne

Maturanti majú na prípravu už len jeden deň

Stredoškolákov čakajú na budúci týždeň písomné maturity. Tento rok sa aj v testoch zo slovenčiny či maďarčiny objavia grafy a tabuľky. U gymnazistov je novinkou povinná maturita z vyššej úrovne cudzieho jazyka.

**Maturitný týždeň nebude jednoduchý **

[blockquote]V u­torok 13.3. 2012 maturantov potrápia testy a slohové práce zo slovenského jazyka a literatúry, v stredu 14.3.2012 budú prebiehať maturity z cudzieho jazyka, vo štvrtok 15.3.2012 príde na rad test z matematiky. Maturitný týždeň v piatok 16.3.2012 ukončí test z maďarského a ukrajinského jazyka a literatúry.[/bloc­kquote]

Ako sa pripravuješ na maturitné skúšky?

„Moje prípravy neboli. Akurát si čítam anglickú gramatiku a slovesá so slovíčkami. Zo slovenského jazyka som si robil iba testy a pozeral som si vetné členy, slovné druhy. Takisto si čítam slohy z anglického jazyka a zo slovenského jazyka.“ (Matúš)

„Príprava na maturity u mňa vyzerá nasledovne: V škole sa normálne učíme podľa plánov, ale keď prídem poobede domov, pozerám si niektoré veci z učebníc a zošitov a snažím sa ich vtĺcť do hlavy. Niekedy sa ich aj učím, aby som nemal toho na poslednú chvíľu veľa. Lenže nie je jednoduché učeniu podľahnúť, pretože ako každý študent a hlavne pred maturitou, chce už mať od školy konečne pokoj.“ (Tomáš)

Pôvodne som sa chcela učiť každý deň anglický jazyk a slovenský jazyk, ale vyšlo z toho len toľko, že som si prečítala zošity. Z anglického jazyka si pozerám časy, snažím sa pochopiť slovotvorbu.“ (Lucia)

Aké pocity prevládajú?

[blockquote]„Ja ani neviem, že je maturita. Nestresujem sa.“ (Matúš)[/bloc­kquote]

//„Pocity z maturity sú všelijaké. Profesori stále stresujú „nespravíte, nespravíte“, no kto sa svedomito pripravuje mal by to zvládnuť.“ //(Tomáš)

//„Zatiaľ to beriem ako obyčajné testy, nijako špeciálne. Počúvame o nich už rok a pol, čiže sme sa na to už poriadne pripravili, keďže som si robila nejaké testy predtým, tak viem, aké tipy otázok tam budú.“ //(Lucia)

Čoho sa najviac obávaš?

„Ja ústnej, čiže internej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka. Je toho veľa. Takisto anglického jazyka gramatiky, čiže písomnej časti.“ (Matúš)

„Jazykov sa až tak nebojím. No horšie sú odborné predmety a ak mám pravdu povedať, tých sa bojí celá moja trieda.“ (Tomáš)

„Anglického jazyka sa bojím viac, predsa len je tam viac gramatiky a hlavne tá slovotvorba je podľa mňa najťažšia, číže si myslím, že pred anglickým jazykom budem viac nervózna. Slovenský jazyk beriem ako normálny test.“ (Lucia)

Maturanti si budú zadania žrebovať

Jednotné testy pri externej časti maturity píšu všetci maturanti v rovnaký čas. V prípade cudzích jazykov zodpovedajú obsahom a úrovňou náročnosti úrovni B2 alebo úrovni B1. Ústna odpoveď maturanta je pred predmetovou maturitnou komisiou, pričom si žiak žrebuje jedno zo schválených maturitných zadaní. Ústna odpoveď je verejná.

Gymnazisti tento rok prvýkrát musia maturovať z vyššej úrovne cudzieho jazyka, B2. Žiaci stredných odborných škôl si naďalej môžu zvoliť aj nižšiu úroveň B1. 

Náhradný termín externej časti maturitnej skúšky a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky sa uskutoční v školskom roku v dňoch 17. – 20. apríla 2012 v závislosti od počtu žiakov prihlásených na náhradný termín.

**Maturity unikli už tri krát: ** http://www.student24.sk/clanky?…

Michaela Ertlová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM