Monika Vengrínová Rôzne

Maturita cez počítač na popradskom gymnáziu? Nepristúpi k nej ani jediný študent

Moderná doba si žiada moderné prístupy. Slovenskí maturanti dostali v tomto roku možnosť vymeniť papiere za počítač a maturovať elektronicky. Pred riadnou maturitou prebehla generálna skúška. Gymnazistov z Kukučínky v Poprade však táto forma nepresvedčila a ostávajú verní papierovej.

Ilustračný obrázok k článku Maturita cez počítač na popradskom gymnáziu? Nepristúpi k nej ani jediný študent
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Gymnázium na Kukučínovej ulici v Poprade získalo na písomnú maturitnú skúšku šestnásť licencií. V praxi to znamená, že skúšku dospelosti, ktorá štartuje už v utorok 17.marca, dostalo možnosť vyskúšať si šestnásť dobrovoľne prihlásených študentov. Po generálnej skúške, ktorá prebehla pred mesiacom, však napokon na tejto škole k riadnej maturite cez počítač nepristúpi nikto.

Prípravy na generálnu skúšku prebiehali od začiatku tohto roka a potrebných bolo urobiť veľa krokov. „Museli sme pripraviť počítače po technickej stránke a softvér priebežne aktualizovať. Nakoľko naša škola išla počas skúšky offline, čiže bez pripojenia na internet, museli sme zo servera NÚCEMu (Národný úrad certifikovaných meraní, pozn. red.) stiahnuť všetky testy a nahrať ich do počítačov. V prípade, že by sme išli online, bolo by to na prípravu jednoduchšie, bolo by tam však väčšie riziko, čo sa možnosti výpadku elektriny týka. Nám toto riziko odpadlo,“ objasnil učiteľ informatiky Patrik Mrázik, ktorý mal na starosti technické zabezpečenie testovania. Každý pripravený počítač nakoniec museli prísť z NÚCEMu skontrolovať.

Najväčším problémom bolo posúvanie textu

Jednou z hlavných výhod elektronického testovania je podľa zástupkyne riaditeľa školy pre ekonomicko-technické záležitosti a zároveň školskej koordinátorky testovania Ivety Šatankovej fakt, že žiaci vedia percento svojej úspešnosti okamžite, pričom pri papierovej forme musia na výsledky testu čakať. Ďalšou výhodou môže byť skutočnosť, že dnešní žiaci sú s technológiami naučení pracovať. „Veľa však závisí od predmetu, pričom najhoršie je to so slovenčinou, nakoľko maturita je zameraná aj na čítanie s porozumením. Rolovať po obrazovke počítača je totižto omnoho náročnejšie, ako čítať text z papiera,“ skonštatovala Šatánková. Tento problém potvrdili aj samotní žiaci, ktorí sa na generálnu skúšku prihlásili.

„Nevýhodou je, že v prípade dlhšieho textu ho musíme posúvať a človek sa tak ľahko zamotá. Takto sa zle číta, v papierovej forme je to prehľadnejšie,“ myslí si Damián Adler a jeho spolužiačka Daniela Laubertová s ním len súhlasí: „Možno má táto forma testovania svoje výhody, ale ja vidím skôr nevýhody. Všetko musím neustále posúvať, som skôr zástanca klasickej papierovej formy. Táto ma vôbec neoslovila“. Papierovú formu preferuje i ďalšia maturantka. „Chcela som si to vyskúšať, lebo som vedela, že do riadnej maturity už iná možnosť nebude. Je to iný pocit a celkom som spokojná, ale pri riadnej maturite prejdem na papier,“ povedala s určitosťou Katarína Bendíková.

Generálna skúška splnila svoju úlohu

Ako Poprad 24 informovala hovorkyňa Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre priamo riadené organizácie Martina Slušná, väčšina slovenských škôl si však elektronické testovanie pochvaľuje a rezort školstva sa stretáva s nadšením žiakov pre novú, modernú formu testovania. „Je ale prirodzené, že naši pracovníci okrem nadšenia u časti maturantov zaznamenávajú i neistotu, keď síce bežne v škole i v súkromní títo žiaci používajú digitálne technológie, ale pri testovaní sú dlhodobo zvyknutí na papier a nie sú rozhodnutí pre novú formu testovania,“ ozrejmila Slušná.

Generálna skúška online maturity tak podľa nej splnila svoju úlohu. Rezort školstva si overil pripravenosť škôl, pracovníkov NÚCEMu, dodávateľa elektronického testovacieho systému e-Test na ostrú maturitu, ako i všetky postupy, procesy, pokyny od začiatku testovania až po jeho koniec, a to tak pre testovanie online, ako aj offline. Zároveň mala časť maturantov možnosť preveriť si svoje vedomosti a vyskúšať si celý priebeh maturity na nečisto.

„V rámci projektu sme zistili, že počítače v školách sú prispôsobené najviac na vzdelávacie účely a zároveň sme zaznamenali veľkú nehomogenitu informačných a komunikačných technológií na školách,“ objasnila Slušná s tým, že testovanie sa neobišlo ani bez drobných problémov a chýb, ako napríklad zámena offline balíčka testov, neaktuálne prístupové kľúče žiakov, preklepy v dešifrovacom kľúči či ojedinelé technické problémy, ako chyby spojené s ukladaním a nahrávaním odpovedí po skončení testu alebo výpadok elektrického prúdu na jednej zo škôl. Ďalšie problémy súviseli s dynamikou prevádzky na školách.

Cieľom je postupné zavádzanie elektronického testovania do všetkých škôl

Jedným z dôležitých cieľov tohto národného projektu je postupné zavádzanie elektronického testovania do základných a stredných škôl ako šikovnej pomôcky pre učiteľov a pre manažmenty škôl, resp. ako moderného nástroja na overovanie vedomostí žiakov počas školského roka. „Elektronickú formu testovania považuje rezort školstva za objektívnejšiu ako ústnu formu a cieľom je postupne ju zavádzať na všetky školy,“ vysvetlila Slušná.

To však, podľa riaditeľa Gymnázia Kukučínova Vladimíra Lajčáka, zrejme nebude tak skoro. Problém vidí najmä v technickom zabezpečení jednotlivých škôl, keď by ministerstvo školstva muselo zabezpečiť všetkým školám a všetkým študentom rovnaké podmienky. „I napriek tomu, že naša škola je veľmi dobre technicky vybavená a pripraviť 120 počítačov pre celý maturitný ročník by nebol problém, v mnohých školách by to však zabezpečiť nebolo možné. Problém tiež vidím v tom, že žiaci štyri roky získavajú gro informácií posluchom alebo z printových materiálov a internetové kanály sú len doplnkové, čiže žiaci s nimi nepracujú tak koncentrovane. Sú síce zvyknutí testovať sa na počítači, ale niečo iné je testovať sa a iné porozumieť textu,“ uzavrel Lajčák a dodal, že dôležité by tiež bolo organizačné zabezpečenie osobitným technikom, nakoľko teraz to všetkých stálo priveľa času a energie. To, ako dopadne elektronické testovanie písomných maturít na ostro, sa ukáže už zajtra. Maturanti z gymnázia na Kukučínke však ostávajú verní papierovej forme a ani jeden z nich maturovať cez počítač nebude.

Generálna skúška písomných maturít elektronickou formou na Gymnáziu Kukučínova
15
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM