Tlačové správy

Matúš Legát z osemročiek GPUDT: Najlepší angličtinár popradského okresu vo svojej kategórii

Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. O význame tohto frazeologizmu dnes nepochybuje azda nikto.

Ilustračný obrázok k článku Matúš Legát z osemročiek GPUDT: Najlepší angličtinár popradského okresu vo svojej kategórii
Foto: SŠDT Poprad

Ovládať aj iný ako materinský jazyk, dáva človeku možnosť získavania ďalších vedomostí, informácií, spoznávať iné kultúry, iných ľudí. O tom všetkom sa presvedčil aj Matúš Legát z „osemročiek“ Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade. Žiak sekundy A je víťazom nedávneho okresného kola olympiády v anglickom jazyku v kategórii 1A. (Súťažili v nej žiaci primy a sekundy osemročných gymnázií a 5., 6. a 7. ročníka základných škôl okresu Poprad.) Dvadsiaty siedmy ročník olympiády pozostával z písomnej časti, ktorá súťažiacich preverila napríklad v oblasti slovnej zásoby, gramatiky i čítania s porozumením, a z ústnej časti, vyžadujúcej okrem iného kreativitu pri vymýšľaní príbehu k obrázku a v situačnom dialógu.

Foto: SŠDT Poprad

Matúša sme najskôr oslovili s otázkou, ktoré úlohy boli preňho najťažšie.
- Olympiáda je celkovo veľmi náročná. Najradšej mám úlohy týkajúce sa slovnej zásoby a ústnu časť, v ktorej mám vymyslieť príbeh k danému obrázku a viesť dialóg s porotou. Veľmi ťažké sa mi zdajú úlohy na posluch.

Cesta k víťazstvu na olympiáde z angličtiny asi nebola jednoduchá. Ako dlho „spíkuješ“?
- Angličtinu som sa začal učiť už v materskej škole. Veľmi dobré základy mi dala pani učiteľka Vierka Skupinová, ktorej by som sa týmto chcel poďakovať. Práve vďaka nej sa mi tento jazyk veľmi zapáčil. Podporuje a povzbudzuje ma moja mama, ktorá je tiež angličtinárka. A chodím aj na popradskú štátnu „jazykovku“, kde sa mi veľmi páčia hodiny s pani učiteľkou Luciou Tropovou.

Čím je pre teba angličtina zaujímavá?
- Angličtina sa mi páči pre svoju ľubozvučnosť. Učí sa mi ľahko a môžem ju využiť v rôznych oblastiach. Rád počúvam anglické pesničky, pozriem si filmy v angličtine, rád si tiež prečítam zaujímavé články. A, samozrejme, tento jazyk využívam aj pri hraní počítačových hier:-)

Využil si angličtinu aj prakticky, napríklad pri dorozumievaní sa s cudzincami?
- Počas letných prázdnin v roku 2015 som tri týždne navštevoval letnú jazykovú školu v Poprade – Teacher for Slovakia – kde som mal možnosť rozprávať sa po anglicky s lektormi z Indie, Talianska a Belgicka. Najradšej som mal Inda Abhika. Bolo fajn dohovoriť sa s ľuďmi z rôznych krajín. Uvedomil som si, že bez angličtiny by to nebolo také jednoduché.

Držme Matúšovi palce, aby svoje vedomosti a zručnosti z angličtiny predviedol v čo najlepšom svetle aj na krajskom kole olympiády v anglickom jazyku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM