Dominika Pacigová Rôzne

Mediálne hviezdy na gymnáziu: Bilingvalisti si vyskúšali prácu novinárov

Médiá sa stali našou každodennou súčasťou. Popradskí bilingvalisti si na vlastnej koži vyskúšali, čo všetko zahŕňa práca v médiách. A nielen to.

Ilustračný obrázok k článku Mediálne hviezdy na gymnáziu: Bilingvalisti si vyskúšali prácu novinárov
Foto: Martin Sýkora

Žiaci bilingválnej sekcie Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku nazreli do sveta médií. Ich úlohou bolo počas niekoľkých mesiacov nazbierať informácie a následne vytvoriť časopis, noviny alebo televízne noviny. Tie počas dvoch dní predstavili svojim spolužiakom. Mediálny deň mal na gymnáziu premiéru.

Teória v praxi

S myšlienkou zorganizovania Mediálneho dňa prišli profesorky slovenského jazyka. Projekt sa týkal žiakov štvrtého ročníka. Tí boli rozdelení do 3 redakcií. Cieľom tohto dňa bolo, aby žiaci preniesli nadobudnuté teoretické poznatky do praxe.

„Žiaci dostali nejaké teoretické informácie ako funguje redakcia, aké sú tam jednotlivé posty, čo je zameraním jednotlivých postov. Absolútne finále bolo na nich,“ prezradila spoluorganizátorka Zuzana Suchá, ktorá rozvíjala myšlienku projektu s Ivetou Šarišskou.

Mediálny deň v Spojenej škole v Poprade 03/2017
6
Galéria
Foto: Dominika Pacigová

Tímová práca, nové skúsenosti

Rôzne témy, udalosti či príspevky z exkurzií zahŕňali noviny. Redaktori, ktorí sa podieľali na tvorbe novín Impulz pripravili rozhovory aj v nemeckom jazyku. „Noviny Impulz boli čisto slovenské, niektoré rozhovory sa viedli v nemeckom jazyku, keďže učitelia sú priamo z Nemecka. Niektorí sa s nami podelili viac o zážitky a dojmy, niektorí trošku menej. Makali sme ako švajčiarske hodinky a nebol nijaký, ani najmenší problém,“ zhodnotil tímovú prácu Martin Jenčo.

Medzi žiakmi sa našli aj takí, ktorých štúdium žurnalistiky láka. Mali tak možnosť nazbierať nové skúsenosti, ktoré budú môcť využívať v budúcnosti. „Ja som robila reportáže s rôznymi aj známymi osobnosťami, ale takisto žiakmi našej školy. Rada spolupracujem s ľuďmi, nemám problém s improvizáciou, mne to dalo veľmi veľa do budúcnosti,“ uviedla budúca žurnalistka Tereza Petrovská, ktorá zastávala post redaktorky televízie FYZA.

Zapotili sa aj študenti, ktorí si vybrali rozhlas. „Bolo to veľmi zaujímavé, najmä keď sme si pripravovali texty a snažili sme sa ich načítať. Vznikali mnohé preklepy. Celý polrok sme si zapisovali udalosti, rozhovor sme si urobili na mieste,“ dodal Matúš Novák.

Video: Martin Sýkora / Zdroj: YouTube.com

Spokojnosť s výsledkom

Napriek tomu, že projekt sa organizoval prvýkrát, prezentácia tvorby žiakov dopadla nad očakávania. „S výsledkom som určite veľmi spokojná, pretože nevedeli do čoho idú, nemali s tým absolútne žiadnu skúsenosť a ani jeden z tých žiakov nepracoval v školskom časopise. Bolo to pre nich novinkou a aj televízne noviny, ktoré sme videli, mali úvodné logo, jingel, prestrihy, urobenú grafiku,“ zhodnotila výslednú podobu projektu milo prekvapená Zuzana Suchá.

Priebeh Mediálneho dňa si môžete pozrieť vo videu:

Mediálny deň v Spojenej škole v Poprade 03/2017
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM