Peter Handzuš Správy

Medveď cestovateľ: Mladý samec Iwo prešiel z Poľska do Nízkych Tatier za necelý týždeň

V rámci spoločnej telemetrie tatranských medveďov, realizovanej Tatrzańskym Parkom Narodowym v Poľsku a Správou Tatranského národného parku (TANAP), založili poľskí kolegovia štyrom novým medveďom v roku 2014 satelitné obojky.

Ilustračný obrázok k článku Medveď cestovateľ: Mladý samec Iwo prešiel z Poľska do Nízkych Tatier za necelý týždeň
Zdroj: TASR

„Pracovné názvy medveďov boli Iwo, Eryk, Filip a Hugo. Veľmi zaujímavú aktivitu mal predovšetkým mladý samec Iwo,“ informoval riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko. Ten ihneď po založení obojka z Poľska prešiel cez hlavný hrebeň Vysokých Tatier do Smokovcov. Neskôr prešiel západným smerom cez celé južné upätie Vysokých a Západných Tatier. Vtedy okrem iného navštevoval aj krmoviská určené pre poľovnú raticovú zver. „Jeho migrácia pokračovala ďalej západným smerom, no už po južnom úpätí Chočských vrchov. Približne v polovici trasy nastal v jeho aktivite priestorový zlom, pretože pod obcou Hrboltová prekročil rieku Váh a prešiel do Ľubochnianskej doliny vo Veľkej Fatre. Po dvoch dňoch pod obcou Liptovská Osada prešiel do Nízkych Tatier, ktoré zvládol východným smerom prejsť za necelý týždeň,“ doplnil Majko.

Po výlete sa vrátil do Smokovcov

Pri sútoku Bieleho a Čierneho Váhu nad obcou Kráľova Lehota opäť prekročil rieku Váh a do vlastného územia TANAP sa vrátil v mieste pod diaľničným mostom pri obci Hybe. Odtiaľ pokračoval cez Vysoké Tatry späť do Smokovcov a ich bezprostredného okolia. Zvyšok leta sa striedavo zdržiaval pri odpadkoch v Smokovcoch a striedavo na prirodzenej a neprirodzenej potrave, ktorú mu ponúkalo predhorie Tatier.

„Za mesiac prieskumného správania sa vyskytoval vo viac ako 40 poľovníckych subjektoch a pohyboval sa po území s rozlohou približne 1600 kilometrov štvorcových. Faktom ale je, že medveď Iwo sa nakoniec vrátil do oblasti Smokovcov, kde dlhodobo zaznamenávame opakovaný výskyt tzv. kontajnerových medveďov,“ objasnil Majko.

Aj ostatné medvede sa pohybovali mimo Tatier

Starší medveď Eryk sa viac ako mesiac zdržiaval najskôr v ich poľskej časti, konkrétne v Kondratowej doline, Gasiencowej doline a v okolí Waksmundskej poľany. Potom sa presunul do slovenskej časti Tatier do Bielovodskej doliny, Javorovej doliny a do oblasti Belianskych Tatier. Na konci leta a v jeseni bol už však v Spišskej Magure, kde okrem prirodzenej potravy navštevoval hlavne krmoviská určené pre poľovnú raticovú zver. „Vtedy sme jeho výskyt dokumentovali napr. až pri Vyšných Ružbachoch v okrese Stará Ľubovňa. Eryk sa v roku 2014 pohyboval po území z rozlohou necelých 400 kilometrov štvorcových,“ dodáva Majko.

Medveď Filip sa podstatnú časť leta vyskytoval v poľských a slovenských Tatrách v oblasti od Bielovodskej doliny až po Oravice, no na konci leta, keď postupne začínali dozrievať poľnohospodárske plodiny, prešiel cez Skorušinské vrchy do polí pri rieke Orava. „Aktivitu Eryka sme vtedy dokumentovali v Oravskej vrchovine a v Oravskej Magure, najzápadnejšie až pri obciach Chlebnice a Dlhá nad Oravou v okrese Dolný Kubín. Filip sa tak v roku 2014 pohyboval po území s rozlohou viac ako 500 štvorcových kilometrov,“ uviedol Majko.

Hugov obojok fungoval len dva mesiace

Najmenej informácií ochranárom poskytol obojok medveďa Huga, ktorému z technických príčin prestal po necelých dvoch mesiacoch správne fungovať. Vďaka tomu, že ho má na krku, ho nateraz dokážu aspoň odlíšiť od ostatných medveďov. „V období na konci jesene a na začiatku zimy, majú všetky medvede už len minimálnu aktivitu, pretože vtedy sú až na pár výnimiek na svojich zimoviskách. Začína pre ne najťažšie obdobie v roku, teda zimný spánok, počas ktorého sa gravidným medvediciam v brlohoch narodia medvieďatá, medvede strádajú a očakávajú príchod jari,“ uzavrel Majko.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM