Simona Ivančáková Rôzne

Medveď Iwo upútal pozornosť ochranárov TANAP-u: To, čo predviedol, patrí do knihy rekordov

Ochranári z Tatranského národného parku v týchto dňoch vyhodnotili pohyb troch medveďov, ktorých sledujú vďaka špeciálnym obojkom. A dospeli k zaujímavým výsledkom, ktoré by ste si nemali nechať ujsť.

Ilustračný obrázok k článku Medveď Iwo upútal pozornosť ochranárov TANAP-u: To, čo predviedol, patrí do knihy rekordov
Zdroj: TASR

„Medveďovi Iwovi sme ho založili v poľských Tatrách, mal 4,5 roka a 80 kilogramov. Telemetricky je sledovaný od mája 2014. Za dva kalendárne roky sledovania je oblasť jeho výskytu taká rozsiahla, že číselné hodnoty o vzdialenostiach, čo prekonal, patria do knihy rekordov,“ informoval riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Iwo prešiel štyri štáty

Výskyt tohto medveďa bol zaznamenaný na takom veľkom území, že jeho plocha sa rovná približne polovičnej výmere územia Slovenskej republiky. Za celé doterajšie obdobie sledovania sa pohyboval na území štyroch štátov – Slovenska, Poľska, Maďarska a Ukrajiny. Len na Slovensku sa vyskytoval vo viac ako sto poľovníckych revíroch. „V roku 2015, po zimnom spánku, sa do konca apríla pohyboval najskôr v slovenskej časti Tatier, no už od konca apríla do konca septembra sme u neho zaznamenali takú výraznú časopriestorovú aktivitu, že počas tohto obdobia každá jeho nová pozícia prinášala úžasné informácie predovšetkým o tom, aké vzdialenosti prekonával a kde všade sa vyskytoval,“ zdôraznil Majko.

V roku 2015 medveď Iwo na Ukrajine v rámci Karpatského oblúka prešiel z oblasti Západných Karpát do oblasti Východných Karpát a naopak, čo podľa Majka potvrdilo veľmi významnú skutočnosť, ktorá bola ešte donedávna striktne negovaná mnohými európskymi, a teda aj slovenskými odborníkmi na veľké šelmy. „A to skutočnosť, že napr. medvede žijúce v oblasti severného Slovenska komunikujú s medveďmi z oblasti severného Rumunska,“ objasnil Majko.

Filip stratil obojok

Ďalší sledovaný medveď je Filip, ktorý sa za osem mesiacov telemetrického sledovania, od apríla do novembra 2015, pohyboval v Poľsku aj na Slovensku po území veľkom približne 780 kilometrov štvorcových. Na Slovensku sa vyskytoval v rámci orografických celkov Oravská Magura, Oravská vrchovina, Skorušinské vrchy, Chočské vrchy, či Západné a Východné Tatry a Podtatranská brázda. „Len na Slovensku bol v tom čase zdokumentovaný v 16 poľovníckych revíroch,“ doplnil Majko. Vlani na jar však prestal jeho obojok spoľahlivo fungovať a kontakt s medveďom sa natrvalo prerušil. Filip však podľa Majka žije a je v poriadku, naposledy bol nasnímaný fotopascou minulý rok v októbri v okolí Oravíc.

Eryk bol najstarší

Posledným z trojice sledovaných medveďov bol Eryk, ktorý mal v čase odchytu 24 až 27 rokov. Počas telemetrického sledovania od apríla 2014 do apríla 2015 bol podrobne dokumentovaný v Poľsku a na Slovensku, pričom oblasť jeho výskytu mala rozlohu približne 46.000 hektárov. Na Slovensku sa vyskytoval v Prešovskom kraji v okresoch Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa. V tomto období bol jeho výskyt zdokumentovaný v desiatich poľovníckych revíroch. Až do jeho odchodu na zimovisko v poľských Tatrách, potom počas celej jesene v Spišskej Magure, navštevoval niekoľko desiatok krmovísk určených pre poľovnú raticovú zver. V roku 2015, po zimnom spánku, sa už začiatkom apríla aktívne zapájal do ruje v poľských Tatrách a v Bielovodskej doline.

„Na rujovisku v oblasti Podbanského sa však predčasne skončilo jeho telemetrické sledovanie, pretože iný medveď mu pravdepodobne počas súboja strhol obojok. Neskôr v doline Jaworzynka približne 15 metrov od turistického chodníka objavili poľskí kolegovia ležať živého medveďa, ktorý sa nehýbal, bolo potrebné ho utratiť. V poľskom Vroclave pitva odhalila šokujúcu informáciu, medveď mal v oblasti krčnej chrbtice poloplášťový projektil z dlhej guľovej zbrane a toto poranenie nebolo čerstvé. Zároveň sa potvrdilo, že šlo o Eryka. Vďaka pomerne presne určenému veku preukázateľne išlo o zatiaľ najstaršieho zdokumentovaného voľne žijúceho medveďa z oblasti Poľska a Slovenska. Medveď Eryk sa narodil medzi rokmi 1987 až 1990, no na nešťastie pre okolnosti, za ktorými stál človek, musel byť vlani utratený,“ uzavrel Majko.

Čítajte tiež:

Nová výstraha pre Poprad, čakajte silné mrazy: Až takto pod nulu padnú u nás teploty!

Kde môžete na štvornohých chlpáčov naraziť najčastejšie? 10 ulíc nášho mesta, kde evidujú najviac psov

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM