Monika Vengrínová Rôzne

Medvede sa už vo Vysokých Tatrách k odpadkom nedostanú: Kontajnery tu putovali za mreže

Medvedím návštevám kontajnerov zabráni mohutná konštrukcia, ktorú okolo nich osadili pri bytových domoch Zdravie I a Zdravie II vo Vysokých Tatrách. Práve v tejto časti mesta boli návštevy medveďov hlásené najčastejšie. Odpadová stanička by mala týmto neželaným hosťom znemožniť dostať sa k odpadkom.

Ilustračný obrázok k článku Medvede sa už vo Vysokých Tatrách k odpadkom nedostanú: Kontajnery tu putovali za mreže
Zdroj: Dnes24.sk

Osadená je zatiaľ len krátko, o jej účinnosti je preto podľa samosprávy predčasné hovoriť. Obyvatelia týchto domov už ale majú prvé poznatky. „Bola tu medvedica s tromi mladými, poobchádzala dookola, pobručala a odišla. Presunuli sa do Dolného Smokovca a na sídlisko Pod lesom. Videl som vysypané odpadky pri objekte Timrava, pri strednej odbornej škole a my máme pokoj. Inak by som už zbieral smeti pod kopcom ako doposiaľ,“ zhodnotil momentálny stav Jozef Pavlík z obytného domu Zdravie I.

Zhotovenie konštrukcie vyšlo na necelých pätnásťtisíc eur, ale či sa tým vyrieši problém, na radnici nevedia. „Medvede sa nedostali k potrave na akú sú zvyknuté, a tak sa len presunuli o pár stoviek metrov ďalej. Stále tvrdíme, že to nie je jediný problém. Na ich počty teritórium Vysokých Tatier nepostačuje, a tak hľadajú možnosti ako sa dostať k jedlu. Aj napriek tomu chceme prejaviť vôľu, že máme záujem, aby sa v tejto problematike pohli veci ďalej,“ konštatoval Ján Mokoš, primátor mesta Vysoké Tatry. Ak by ale mesto chcelo takýmto spôsobom zabezpečiť všetky staničky komunálneho odpadu na území tatranskej samosprávy, potrebovali by minimálne 75 konštrukcií v hodnote viac ako 1,1 milióna eur, na čo financie v mestskom rozpočte nie sú.

Po dohode s ochranármi by na týchto miestach mala byť umiestnená aj fotopasca, ktorá by monitorovala správanie sa medveďov. Odsúhlasiť takéto sledovanie priestorov pred bytovkami však musia obyvatelia.

foto: Ingrid Janigová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM