Martin Sýkora Samospráva

Medvede už asi spia: Krízový štáb v Tatrách odvolal mimoriadnu situáciu

8. apríla 2016 vyhlásil Krízový štáb mesta Vysoké Tatry (KŠMVT) mimoriadnu situáciu. Dnes (30. novembra) krízový štáb mimoriadnu situáciu odvolal.

Ilustračný obrázok k článku Medvede už asi spia: Krízový štáb v Tatrách odvolal mimoriadnu situáciu
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Vytláčanie medveďov z mesta

Krízový štáb mesta Vysoké Tatry (KŠMVT) k dnešnému dňu o 10:00 hodine zrušil mimoriadnu situácia, ktorú vyhlásil 8. apríla 2016 z dôvodu neúnosnej situácie a nebývalého výskytu medveďa hnedého priamo v osadách mesta trvajúcej od predošlého konca zimy, ale i počas ostatných mesiacov. Medvede navštevovali kontajnery s komunálnym a separovaným odpadom v blízkosti obydlí a prevádzok, ale pridružili sa aj nové prejavy správania medveďov, a to niekoľko prípadov, keď sa jedince so synantropným správaním pokúšali vniknúť do obydlí, prípadne iných budov. Takéto pokusy boli nahlásené v takmer všetkých častiach mesta. Preto primátor mesta zvolal KŠMVT, aby sa vyhodnotili okolnosti a prijali sa nevyhnutné opatrenia.

„V snahe predísť tejto kritickej a nebezpečnej situácii a eliminovať ohrozenie zdravia a životov obyvateľov, sme museli okamžite vykonať také opatrenia, ktoré vytlačia medvede z intravilánov jednotlivých osád mesta Vysoké Tatry,“ konštatoval Ján Mokoš, primátor mesta Vysoké Tatry.

Zdroj: TASR

Medvede sa uložili na zimný spánok

K utíšeniu situácie prišlo až v posledných dvoch týždňoch, keď sa medvede uložili na zimný spánok, Tatranci však nečakali so založenými rukami, ale urobili počas uplynulých mesiacov niekoľko opatrení.

„Sme strediskom cestovného ruchu, aby sme zbytočne nerobili paniku, rozposlali sme po všetkých zariadeniach letáčiky, v ktorých sme upozorňovali návštevníkov, čoho by sa mali vyvarovať, prípadne ako postupovať, keď už došlo ku stretu. Občanom i návštevníkom sme rozdávali píšťalky, aby takýmto spôsobom upozornili na seba a napokon požiadali sme ministerstvo životného prostredia aj o povolenku na ochranný odstrel, v čom nám vyhoveli v dvoch prípadoch,“ vyratúva opatrenia Miroslav Kolodzej, náčelník Mestskej polície Vysoké Tatry (MsP VT), ktorý zaznamenáva presnú evidenciu nahlásených medvedích návštev.

Do riešenia problému išli desaťtisíce eur

Organizačné opatrenia na informovanie obyvateľstva a zaistenie bezpečnosti počas mimoriadnej situácie pre občanov boli zverejnené aj na internetovej stránke mesta i v masovokomu­nikačných prostriedkoch a o aktuálnom dianí informovali aj hliadky MsP VT. Zvýšená pozornosť bola venovaná tejto problematike nielen mestskými polilcajtmi, ale aj príslušníkmi Policajného zboru Slovenskej republiky.

„Vydali sme príkazy pre mestské organizácie na poskytnutie vecného plnenia k zvládnutiu úloh pri mimoriadnej situácii na osadenie horolezeckých karabín a retiazok za účelom jednoduchého uzatvárania kontajnerov, dezinfekciu, dezinsekciu a deratizáciu územia, budov, priestorov, na opravu poškodeného oplotenia a objektov i vykonávanie dennej kontroly kontajnerov, upratanie priestorov, či častejší cyklus vývozu odpadov,“ konkretizoval Jozef Gál, vedúci oddelnia investičnej činnosti, opráv a údržby mesta Vysoké Tatry.

„Celkovo nás tieto opatrenia vyšli na zhruba 15-tisíc eur,“ dodal Gál.

Tatranská samospráva už roky upozorňuje na tento alarmujúci stav a v minulosti ho mala snahu riešiť vybudovaním obdobných staničiek na odpad, ako je zhotovená tá pri bytových domoch Zdravie I a II v Hornom Smokovci. Projekt síce vtedy nebol úspešný, ale pri jeho tohtoročnom „oprášení“ sa už Tatrancom podarilo získať z Envirofondu 1,24 milióna eur na vybudovanie 57 staničiek. Udialo sa tak koncom leta a takmer ihneď sa začalo s prácami, ktoré do konca roka budú aj hotové.

"Či budú postačovať všetky tieto opatrenia sa dozvieme až na jar, keď medvede opäť vylezú zo svojich brlhov a budú sa zháňať za potravou,“ konštatoval Mokoš na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM