Webnoviny - Rôzne

Medvedica Zita prišla o svoje medvieďa

Medvedica Zita s telemetrickým obojkom prišla o svoje medvieďa.

Ilustračné foto SITA, APPOPRAD 18. mája (WEBNOVINY) – Podozrenie mali ochranári zo Správy Tatranského národného parku (TANAP) už pred týždňom, kedy Zita náhle opustila svoje zimovisko a veľmi rýchlo sa presunula niekoľko kilometrov, až do predhoria Tatier. „Neskôr sme zistili, že z predhoria Tatier sa ani v nasledujúcich piatich dňoch nevrátila naspäť na pôvodnú lokalitu v okolí brlohu. Jej jednorazový presun bol tak rozsiahly, že sme si nevedeli predstaviť, ako túto vzdialenosť spolu s ňou prekonávajú aj jej čerstvo narodené medvieďatá alebo medvieďa,“ uviedol zoológ Správy TANAP-u Pavol Lenko. Na základe týchto informácií ochranári fyzicky skontrolovali zimovisko s brlohom medvedice

Medvieďa malo zápal pľúc a bolo podvyživené

Práve na pozíciách medvedice podľa údajov z telemetrického obojka zo začiatku mája ochranári našli uhynuté medvieďa. Medvedíka našli v nadmorskej výške 1553 metrov. „Najviac nás prekvapil telesný vzrast, pretože medvieďa bolo na svoj vek pomerne malé a vychudnuté,“ uviedol Lenko. Podľa neskorších meraní malo medvieďa hmotnosť len 1750 gramov. Podľa ďalších údajov zistených pri obhliadke medvieďaťa, ochranári predpokladajú, že to bolo posledné medvieďa Zity, ktoré prežilo. Hlavne z tohto dôvodu nasledoval rýchly, niekoľkokilometrový presun medvedice do novej lokality. Telo medvieďaťa dostali na stôl pracovníci Výskumnej stanice Štátnych lesov TANAP-u. Tí následne zistili, že medvieďa malo zápal pľúc a bolo podvyživené, keďže na tele nemalo ani gram tuku.

Záchranári zistili aj ďalšie zaujímavosti

Počas monitoringu medvedice Zity ochranári zistili aj ďalšie zaujímavosti. Miesto zimného brlohu medvedice sa nachádzalo vo výške 1566 metrov n. m. Len asi 300 metrov od jej brlohu mala svoje zimovisko ďalšia medvedica s dvomi minuloročnými medvieďatami. „Aj tento poznatok svedčí o tom, že vodiace medvedice sa dokážu znášať a tolerovať aj na menšom území a niekoľko mesiacov, pretože im odľahlé tatranské doliny poskytujú dostatok potravy a pokoj,“ uviedol Lenko.

Medvedica Zita je jeden z trojice medveďov, ktorých pohyb v súčasnosti monitorujú pracovníci Správy Tatranského národného parku. Okrem nej má telemetrický obojok aj medveď Vladimír a medvedica Galina. Štvrtému medveďovi, ktorému obojok nasadli ochranári ako prvému pred asi dvoma rokmi, sa podarilo obojok stratiť. Zitu sledujú ochranári satelitnou telemetriou prostredníctvom špeciálneho obojka od 2. apríla minulého roku.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM