Peter Handzuš Rôzne

Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog

Deň proti zneužívaniu drog je príležitosťou, aby sme deti pre nimi varovali.

Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog, ktorý sa vo svete pripomína 26. júna, je výbornou príležitosťou na to, aby spoločnosť varovala mladých ľudí pred nástrahami, ktoré pre nich tieto omamné látky predstavujú. Táto príležitosť je o to výraznejšia, že ide o obdobie tesne pred školskými prázdninami. Konštatoval to riaditeľ neziskovej organizácie Filia Alexander Fotul.

„Deti sa chystajú na veľké prázdniny, ktoré znamenajú predovšetkým veľa voľného času, menšiu kontrolu alebo dohľad dospelých, čo ponúka mládeži zmenu viazaného životného štýlu so zaužívaným stereotypom. Vzniká túžba zažiť niečo nové, niečo, na čo počas školského roka nie je čas alebo možností, niečo nevyskúšané, prekvapujúce, šokujúce a adrenalínové,“ poukázal na aktuálne riziko letných prázdnin Fotul.

Podľa neho by bolo užitočné, keby si rodičia aj školy pri tejto príležitosti našli čas na rozhovor s dieťaťom na tému drog a drogových závislostí. „Je to hrozba pre každého, najmä však pre mladých, ktorí sú vo vývoji a teda sú i viacej zraniteľní,“ uviedol.

Fotul tvrdí, že najväčšie hrozby v súčasnosti ponúka deťom okolie, v ktorom žijú. „Tieto sú obyčajne sprostredkované cez takzvaných kamarátov, cez internet a rôzne nelegálne spolky. Mladí ľudia, ktorí, pochopiteľne, majú menej životných skúseností, ale o to väčšie ambície poznávať a rozširovať obzor svojich skúsenosti o neznámu oblasť, ktorá je často tabuizovaná a zakazovaná, majú preto k experimentovaniu sklony,“ podčiarkol.

Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog ustanovilo OSN a platí od roku 1988.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM