Peter Handzuš Kultúra

Medzinárodný festival horských filmov bude už budúci týždeň. O ceny sa bude uchádzať 54 filmov

Na budúci týždeň štartuje pod Tatrami 23. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov. Súťažná prehliadka 54 snímok z 15 krajín sa začína v stredu 14. októbra.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný festival horských filmov bude už budúci týždeň. O ceny sa bude uchádzať 54 filmov
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Premietať sa bude na Mestskom úrade (MsÚ) v Poprade – v kongresovej hale a súťažné bloky filmov budú premietané počas celého dňa. „Niektoré filmy budeme premietať aj v Dome kultúry v Poprade, v kine Iskra v Kežmarku a opäť aj v kine Mier v Spišskej Novej Vsi,“ uviedla dnes na tlačovej konferencii riaditeľka festivalu Mária Hámorová.

Trojčlenná medzinárodná porota v zložení Jakub Zipster z Asociácie slovenských filmových klubov, poľský maliar a filmár Kryzstof Kokoryn a nemecký kronikár hôr a spoluautor niekoľkých kníh Eberhard Jurgalski sa bude až do soboty 17. októbra rozhodovať o Grand Prix pre najlepší film a ostatných oceneniach. O víťazstvo zabojuje aj deväť filmových snímok zo Slovenska. Hostia festivalu Bob Shelfhout Alberijn a škótsky horolezec Sandy Allan sa predstavia so svojimi prednáškami počas večerných premietaní filmov v piatok a v sobotu.

„Okrem filmov budú mať návštevníci možnosť pozrieť si tri výstavy fotografií, prvá je od Vlada Šifru s názvom Krajiny vo mne a bude na MsÚ, ďalšia Okamihy od Petra Hámora a tretia Neznáme Grónsko od Luciana Očkovského. Posledné dve sú inštalované v nákupnom centre MAX. Všetky tri výstavy potrvajú do nedele 18. októbra,“ doplnila Hámorová.

V rámci festivalu sa bude konať v sobotu aj Slovenský pohár v športovom lezení – boulderingu pre športových lezcov, a to na Námestí sv. Egídia. Festival vyvrcholí v nedeľu večer oficiálnym vyhlásením výsledkov filmovej súťaže a premietaním víťazných filmov. Počas festivalu sa bude v sobotu konať aj bežecké preteky Memoriál Jozefa Psotku, ktorý je úzko spätý s výročím horolezeckých osobností. „Okrem toho vyvrcholí verejná zbierka Slovenského horolezeckého spolku JAMES na pomoc zemetrasením postihnutého Nepálu. V budove MsÚ bude umiestnená pokladnička, do ktorej môžu diváci ľubovoľne prispievať,“ upozornila Hámorová. Vlani na festival prišlo takmer 9000 návštevníkov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM