Peter Handzuš Iné športy

Memoriál Vlada Tatarku: Preteky venované správnym chlapom

17. augusta 2001 zahynul pri výstupe západným pilierom na Veľký Ganek vo Vysokých Tatrách Vlado Tatarka – jedna z najznámejších postáv slovenského horolezectva a skialpinizmu, skúsený horský vodca, dlhoročný obetavý záchranár.

Ilustračný obrázok k článku Memoriál Vlada Tatarku: Preteky venované správnym chlapom
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

XV. ročník Memoriálu Vlada Tatarku sa uskutočnil v sobotu 2.4.2016 vo Vysokých Tatrách. Zorganizovali ho Himalaya club Vysoké Tatry slpolu s Horskou záchrannou službou. Pretekmi chcú záchranári pripieť k zachovaniu mena Vlada Tatarku, ktorý bol všetkým športovým a ľudským vzorom. „Preteky sú aj o našom ďalšom kamarátovi. Sú o Petrovi Šperkovi, ktorý bol iniciátorom a lídrom týchto pretekov. Sú o športovcovi, ktorý nás spolu so svojim kamarátom Antonom Dobešom navždy opustil v základom tábore pod Nanga Parbatom po zákernom teroristickom útoku v júni 2013,“ napísali na webe HZS slovenskí horskí záchranári.

Na štart Medzinárodných pretekov horských služieb so spomienkou na Petra Šperku, sa v troch kategóriách (A – do 40 rokov, B – od 40 do 50 rokov, C – nad 50 rokov) postavilo 33 pretekárov zo Slovenska, Čiech a Poľska. Absolvovali disciplíny, ktoré boli prispôsobené daným podmienkam, a to: obrovský slalom bez saní, lezenie na skalu a kross (výšľap 400 m, zjazd 350m).

Slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdávanie cien sa uskutočnilo v hoteli Morava v Tatranskej Lomnici. Celkovým víťazom podujatia sa stal český pretekár z HS Beskydy Roman Glajcár, druhý bol Milan Madaj z OS HZS Západné Tatry a tretiu priečku si vybojoval opäť pretekár z Čiech Marek Sloboda z HS Beskydy.

XV. ročník Memoriálu Vlada Tatarku
5
Galéria
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM