Monika Vengrínová Rôzne

Menšie rady, na svahoch viac domácich ako cudzincov a veľmi dobré podmienky: Sezónu už rozbehli aj menšie lyžiarske strediská

Zima prišla do našich hôr o niečo neskôr, lyžiarska sezóna však už naplno odštartovala aj v menších lyžiarskych strediskách na Spiši. Na zjazdovkách je zväčša technický sneh, podmienky na lyžovanie sú ale i tu veľmi dobré.

Ilustračný obrázok k článku Menšie rady, na svahoch viac domácich ako cudzincov a veľmi dobré podmienky: Sezónu už rozbehli aj menšie lyžiarske strediská
Zdroj: Dnes24.sk

„My sme spustili sezónu ešte pred Vianocami a ten úvod hodnotíme veľmi dobre, prišlo dosť ľudí, keďže sme otvorili ako jedni z prvých. Veríme, že to tak bude pokračovať aj naďalej a zima bude lepšia ako vlani,“ zhodnotil konateľ lyžiarskeho strediska Lopušná dolina František Jurčo.

Večerná lyžovačka v Lopušnej doline

Na zjazdovkách v stredisku neďaleko mesta Svit je zhruba 30 cm technického snehu a asi 10 cm prírodného, podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré. K dispozícii sú aktuálne tri zo štyroch vlekov, ten posledný by mali spustiť vo štvrtok 8. januára. Každý deň až do 12. januára si tu môžu lyžiari užiť okrem dennej lyžovačky aj tú večernú. „Snažíme sa čo najviac využiť mrazy, ktoré teraz sú a stále v noci zasnežujeme,“ dodal Jurčo. Počas vianočných a novoročných sviatkov tu prevažovali domáci lyžiari, našlo sa však aj pár Poliakov, Rusov, či Ukrajincov.

Domáci lyžiari vo Vernári

Lyžovať sa dá na všetkých zjazdovkách aj v lyžiarskom stredisku Vernár Studničky pri Poprade. „Spustili sme prevádzku 29.decembra, tešíme sa, že prišla zima, ľudí bolo cez sviatky dosť, teraz ich je o čosi menej, keďže je už bežný pracovný deň,“ uviedol prevádzkovateľ strediska Radoslav Žemba. Vo Vernári sú k dispozícii tri vleky s kapacitou 1800 ľudí za hodinu a osem zjazdových tratí v celkovej dĺžke 1400 metrov.

Okrem toho si tu prídu na svoje aj bežkári, pre ktorých je pripravená päťkilometrová trať. „K nám chodia prevažne domáci lyžiari, tí zahraniční tvoria maximálne päť percent z celkového počtu návštevníkov. Minuloročná sezóna bola veľmi slabá, podľa toho ako to vyzerá teraz, by to mohlo byť tento rok lepšie,“ dodal Žemba.

4 vleky a 3 300 metrov zjazdoviek v Levoči

„My už máme v prevádzke celé stredisko, nepodarilo sa nám však otvoriť skôr ako 31. decembra. Za tých pár dní máme celkom dobrú návštevnosť, uvidíme, či sa nám podarí dobehnúť tie dni cez Vianoce, keď sme neboli otvorení. Je však dosť chladno, tak veríme, že sezóna bude lepšia ako vlani,“ konštatovala konateľka strediska Ski Centre Levoča Soňa Beláková.

V prevádzke sú tu štyri vleky a 3300 metrov upravovaných zjazdoviek s prevažne technickým snehom. Večerné lyžovanie je tu k dispozícii každý deň do nedele 11. januára, potom sa bude dať lyžovať večer každý utorok, piatok a sobotu. Toto stredisko využívajú predovšetkým lyžiari z Prešovského a Košického kraja, nájdu sa však aj zahraniční turisti. „Mali sme tu Maďarov, Poliakov i rusky hovoriacich klientov,“ dodala Beláková.

Detský vlek zadarmo

Na oficiálne otvorenie sezóny sa pripravuje aj jediné lyžiarske stredisko v Slovenskom raji. Ski Gugel Mlynky otvorí v piatok 9. januára prvú zjazdovku, ďalšie dve chcú spustiť na budúci týždeň. „Toho prírodného snehu je veľmi málo, takže musíme zasnežovať technicky, ale na budúci týždeň by už malo byť v prevádzke celé stredisko. Momentálne sme spustili zadarmo detský vlek,“ priblížila situáciu v stredisku Silvia Denešová.

Lyžiarske stredisko v obci Hnilčík neďaleko Spišskej Novej Vsi má v súčasnosti otvorenú len polovicu svahu, zvyšnú časť by chceli sprevádzkovať do soboty 10. januára. „Tá vrchná časť si však vyžaduje dosť veľa technického snehu, lyžovať sa však u nás dá. Okrem svahu je k dispozícii aj klzisko a bežkárske trate,“ uviedla Mária Kišáková z lyžiarskeho strediska Mraznica v Hnilčíku.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM