Monika Vengrínová Rôzne

Merajú až 135 cm a vážia aj 30 kíl: Našim najväčším hlodavcom sa pod Tatrami darí

Bobrom, našim najväčším hlodavcom a chráneným živočíchom, sa pod Tatrami naozaj darí. Podľa vedenia Správy Tatranského národného (TANAP) o tom svedčia nové lokality v našom regióne.

Ilustračný obrázok k článku Merajú až 135 cm a vážia aj 30 kíl: Našim najväčším hlodavcom sa pod Tatrami darí
Zdroj: TASR

„Bobor bol na Slovensku v polovici 19. storočia považovaný za vyhynutý druh. Prvé správy o návrate bobra do slovenskej prírody boli z povodia Dunaja a Moravy. Z Rakúska sa začal šíriť po úspešnom vypustení jedincov zo Škandinávie,“ objasnil riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Druhá vetva jeho rozšírenia na Slovensko je z Poľska, hlavne po povodí riek Dunajec a Poprad. Prekračuje aj pohoria, respektíve rozvodia Baltského a Čierneho mora, o čom podľa Majka svedčí aj výskyt bobra na Orave a východnom Slovensku.

„V roku 2013 pracovníci Správy TANAP zaznamenali dve nové lokality v oblasti Lopušnej doliny, čo už je na skok do povodia Váhu a zároveň Liptova,“ zdôraznil Majko. Návštevníci prírody môžu častejšie pozorovať pobytové stopy, ohryzy, hrady a hrádze po brehoch riek, potokov a vodných plôch.

Bobor je nočný živočích a prísny vegetarián. S chvostom dosahuje až 135 centimetrov a váži do tridsať kilogramov. „Bobor je a stále bude spestrením našej krásnej podtatranskej prírody, ako aj indikátor čistoty vôd,“ uzavrel Majko.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM